Na letošnjih Dnevih grafike bodo predstavili devet delavnic in tri manjše razstave. Foto: Dnevi grafike
Na letošnjih Dnevih grafike bodo predstavili devet delavnic in tri manjše razstave. Foto: Dnevi grafike
Že peto leto zapored se Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu v mesecu novembru za dva dni spremeni v prostor srečevanja mladih. Foto: Dnevi grafike

Že peto leto zapored se muzej v mesecu novembru za dva dni spremeni v prostor srečevanja mladih. Tistih, ki svoje kreativne ideje predstavljajo, in tistih, ki opazujejo, preizkušajo, spoznavajo in si želijo širiti svoje znanje s področja grafičnega oblikovanja, medijev in tehnologij.

Le peščica stavcev tipografov je poznala najgloblje skrivnosti ...
"Tisk, tiskarstvo in tipografija so bili nekoč – čeprav se zdi, da še ne tako davno – opredeljeni s pojmom črna umetnost. Le peščica stavcev tipografov je poznala najgloblje skrivnosti, kako črko postaviti v besedo tako, da slednja postane živa in privlačna za bralca. Grafični inženirji pa so poskrbeli za reprodukcijo besede v tisku na papirju. Grafična industrija je cvetela,"
so zapisali pri Dnevih grafike.

Kako pa je danes? "V primerjavi s časom črne umetnosti je danes drugače le to, da nas obdaja neštevno več besed in podob. Lahko bi rekli celo, da je črna umetnost postala barvita umetnost, saj je prodrla prav v vse medije in pojem sodobne grafične industrije razširila prek številnih dejavnosti," pravijo organizatorji Dnevov grafike, ki te vsebine raziskujejo in prakticirajo na Katedri za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete.

Dnevi grafike so zanje priložnost, ko lahko to znanje na zanimiv in praktičen način prenesejo tudi na mlajše generacije. Na letošnjih Dnevih grafike bodo predstavili devet delavnic in tri manjše razstave: Reproduciranje glinenih prototipov arhitekta Jožeta Plečnika, Gal v Narodni galeriji ter Planet (i)novitet. Izdali bodo tudi novo številko revije Informator.

Mentorice razstav in predstavitev so Helena Gabrijelčič Tomc, Raša Urbas, Urška Vrabič Brodnjak, Deja Muck in Urška Stanković Elesini. Sodelujoči študenti in izvajalci delavnic pa Anja Škerjanc, Matic Strgar, Sinja Stres, Katja Logar, Eneja Kocjančič, Monika Škorjanc, Kaja Škorjanc, Erik Kerpan, Žan Mole, Désirée Smrekar, Špela Muha, Jan Šuc, Nejc Suhadolnik, Eva Tjaša Jurišić, Luka Obal, Gaja Hanuna, Lar Nikolaj Leskovar, Žan Reberšek-Gavrič in Veronika Sekne.


Spodaj si lahko ogledate še nekaj fotoutrinkov s prvega dne dogodka.