V preteklosti so številni kritiki Hirstova dela iz serije Spots (Pike) odpisali kot lahkotna, trivialna in celo kot sad preračunljive dobičkaželjnosti. Foto: www.damienhirst.com/
V preteklosti so številni kritiki Hirstova dela iz serije Spots (Pike) odpisali kot lahkotna, trivialna in celo kot sad preračunljive dobičkaželjnosti. Foto: www.damienhirst.com/
Damien Hirst
Iz galerije v londonskem predelu Notting Hill so decembra ukradli dve sliki Damiena Hirsta z umetnikovim podpisom. Pyronin Y (na sliki) in Oleoylsarcosine sta iz serije Hirstovih slik s pikami. Foto: EPA
Damien Hirst: Brez naslova (s črno piko), 1988
Brez naslova (s črno piko) iz leta 1988 je edino delo iz serije Pharmaceuticals, na katerem je - uganili ste - črna pika.

Hirst se je najslavnejšemu Disneyjevemu junaku, Mikiju miški, sklenil pokloniti, ker ga "spominja na radost otroštva". "Miki miška simbolizira srečo in radost otroštva; njegovo obliko sem zreduciral na nekaj preprostih pik. Upam, da bo ljudem všeč, ker je še vedno v hipu prepoznaven - Miki je pač tako univerzalna in močna ikona."

Platno Mickey bo naslednji mesec pod svoje kladivo poslala dražbena hiša Christie's; z izkupičkom od prodane slike bodo pomagali dobrodelni organizaciji Kids Company.

Hirst seveda ni prvi, ki ga je nagovoril osrednji junak Disneyjevega imperija: Mikija so v svojih delih tematizirali že vsi: od Andyja Warhola pa do Roya Lichtensteina in Claesa Oldenburga.

Ko se srečata legendi
Francis Outred, kurator, ki je pri omenjeni dražbeni hiši odgovoren za povojno in sodobno umetnost, je Hirstovo reinterpretacijo priljubljenega junaka opisal kot "združitev dveh ikon": "Damienov prispevek k bogatemu umetniškemu izročilu Mickeyevih upodobitev je vznemirljiv in izjemno pomemben. Uporabil je svoj univerzalno prepoznavni slikarski jezik - pike - in z njim ustvaril vpadljivo, a preprosto kompozicijo Mikija; nastala podoba pokaže, kako sta obe ikoni pronicali v našo kolektivno zavest."

Svetovna epidemija "ošpic"
Slike s pikami je Hirst začel slikati že v 80. letih, še preden ga je Charles Saatchi vzel pod svoje okrilje in ga z drugimi umetniki promoviral pod znamko 'mladi britanski umetniki'. Na začetku leta 2012 pa je Hirst pripravil tudi veliko retrospektivo 300 svojih slik s pikami, nastalih od 1986 dalje – ta se je razprostirala v vseh enajstih galerijah Larryja Gagosiana (v Londonu, New Yorku, Parizu, Rimu, Hongkongu, Atenah, Ženevi in na Beverly Hillsu).

Kot je ob tej priložnosti razlagal Hirst, je idejo za ta del svojih slik dobil "nezavedno", od očeta, prodajalca avtomobilov iz Leedsa, ki je vrata njihove hiše porisal z modrimi pikami. Sam jih je začel slikati leta 1986, privlačilo pa ga je to, da "gre bolj za konceptualno idejo kot za resničnost" in da je serija kot taka neskončna. "Posamič so videti vesele - kot Skittlesi ali otroški bomboni, ko vidiš vse na kupu, pa se v njih izgubiš. In seveda je pod to površino nekakšen strah," je o seriji nekoč razmišljal Hirst sam. "Izgubiš občutek za meje, ker se je težko osredotočiti. Se osredotočiš na mrežo pik, na posamezne ali na sliko kot celoto? Ko začneš gledati, se hitro izgubiš."

Točneje: zanj jih slikajo drugi
Vseh teh pik pa seveda ne dela sam. "Ko sem ugotovil, kako se temu streže, sem eno izmed slik prodal za kakih 50 funtov in potem denar vložil v to, da sem plačal drugim, da jih delajo." Svojim pomočnikom je zabičal, da morajo barve izbirati naključno. "Eden izmed njih je dal enkrat pet rumenih pik v vrsto. Rekel sem mu, da to že ni naključno, in silno sva se sprla. Zdaj seveda vidim, da je imel prav on, in ne jaz."

Najslavnejša "podserija": Pharmaceuticals
Večino Hirstovih del prežema igriv ton, vstopajo pa tudi v dialog z modernim življenjem; platna s pikami pogosto poimenuje po sintetičnih drogah. Cyclizine ima tako ime po zdravilu proti slabosti, ki ga Američani radi jemljejo rekreativno, Phenformin po zdravilu za diabetike, ki so ga v sedemdesetih vzeli s trga, ker je bilo v polovici primerov smrtonosno, Tryptophan po uspavalu, in tako dalje - sintetične droge, ki nam obljubljajo zdravje in uravnovešenost, obenem pa prinašajo odvisnost.