Razstavo novomeške avtorske fotografije so razdelili na dva dela, ki prikazujeta njen razvoj od konca 70. do 90. let ter delo sodobnih novomeških fotografov. Foto: Simone de Greef/Fotopub
Razstavo novomeške avtorske fotografije so razdelili na dva dela, ki prikazujeta njen razvoj od konca 70. do 90. let ter delo sodobnih novomeških fotografov. Foto: Simone de Greef/Fotopub
Borut Peterlin
Borut Peterlin se je rodil sicer v Kopru, a je ustanovitelj festivala dokumentarne fotografije Fotopub v Novem mestu, ki ga je v letih 2001 in 2007 tudi umetniško vodil. Foto: Borut Peterlin

V razstavišču Jakčev dom v Dolenjskem muzeju ob 18.00 vrata odpira fotografska razstava Fotografija novomeških avtorjev. Ta predstavlja delovanje tamkajšnjih poklicnih in ljubiteljskih fotografov, ki so s svojim, včasih tudi zanesenjaškim delovanjem Novo mesto postavili ob bok drugim tovrstnim središčem.

Po besedah avtorice razstave in kustosinje Jakčevega doma Jasne Kocuvan je vrsti novomeških fotografov mesto v sedem- in osemdesetih letih minulega stoletja uspelo postaviti ob bok fotografskim središčem nekdanje Jugoslavije ter ga uspešno predstavljati tudi zunaj njenih meja. Vrsta njihovih sodobnih kolegov sloves novomeške fotografije širi s številnimi razstavami, mednarodnimi delavnicami in drugimi prireditvami, povezanimi s fotografijo.

Omenjeno razstavo novomeške avtorske fotografije so razdelili na dva dela, ki prikazujeta njen razvoj od konca sedem- do devetdesetih let ter delo sodobnih novomeških fotografov.

V zgodovinskem delu razstave bodo predstavili fotografe Gregorja Čampo, Sašo Fuisa, Stojana Goloba, Mitjo Pelka, Bojana Radoviča, Marka Šventa in Andreja Virca. V sodobnem delu bodo poleg še dejavnih Fuisa, Goloba in Radoviča predstavljeni še Jure Kastelic, Borut Peterlin in Boštjan Pucelj.

Razstavo Fotografija novomeških avtorjev, ki bo na ogled do 22. aprila prihodnje leto, so pripravili kot logično nadaljevanje lanske razstave Dolenjskega muzeja Stoletje in pol fotografskih pogledov na Novo mesto, je še zapisala Jasna Kocuvan.

Novo mesto je sicer svojega prvega poklicnega fotografa Johanna Stalzerja dobilo v zadnjih desetletjih 19. stoletja, po letu 1895 pa se je iz Ljubljane v Novo mesto preselil Hinko Dolenc, ki je imel svoj fotografski studio na Glavnem trgu.

Fotografsko tradicijo je s studiem v novomeški Kandiji nadaljeval njegov sin Gvido Dolenc, po prvi svetovni vojni naj bi dovoljenje za fotografsko obrt dobil Andrej Viršček, poklicno pa naj bi fotografsko obrt takrat opravljal tudi Viktor Pfaff.

Poleg poklicnih so v Novem mestu do sedemdesetih let minulega stoletja delovali tudi ljubiteljski fotografi, med njimi Viktor Gregorič, Ciril Ažman, Rudolf Smola, Božidar Jakac, Stanko Pečar, Marjan Dobovšek in Rudi Jereb.