Na fotografiji je naslovnica izkopavalnega dnevnika deželnega arheologa Walterja Schmida. Foto: Zavod Maribor 2012
Na fotografiji je naslovnica izkopavalnega dnevnika deželnega arheologa Walterja Schmida. Foto: Zavod Maribor 2012

Pod okriljem graškega muzeja Joanneum so vse od ustanovitve leta 1811 do konca prve svetovne vojne zbirali in raziskoval tudi spomenike s slovenskega dela Štajerske, vključno s številnimi arheološkimi in numizmatičnimi najdbami z znanih najdišč, kot so Libna, Ruše in Ptuj.

Več meddržavnih projektov v prihodnosti
Muzej ob 200-letnici svojega obstoja v sodelovanju z Evropskim kulturnim in tehnološkim centrom Maribor ter v okviru EPK-ja najpomembnejše najdbe prvič predstavlja v Sloveniji. Razstava tako omogoča prehod od nekoč ločenih poti k skupnim projektom prihodnosti ter pozicioniranje Maribora kot mesta, kjer se muzeji iz Avstrije in Slovenije srečujejo, da bi predstavili skupno zgodovino avstrijske in slovenske Štajerske.

V okviru razstave V novi luči bo oktobra v Mariboru potekala tudi mednarodna konferenca pod naslovom Komu pripada zgodovina? na temo hranjenja predmetov kulturne dediščine zunaj aktualnih političnih meja. Razstava in konferenca sta del projekta InterArch-Steiermark, ki je financiran iz evropskega programa Slovenija-Avstrija 2007-2013.