Razstava Alessia Franconija bo v Parku vojaške zgodovine v Pivki na ogled do 30. septembra. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka
Razstava Alessia Franconija bo v Parku vojaške zgodovine v Pivki na ogled do 30. septembra. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka

Zdaj je na ogled v Parku vojaške zgodovine v Pivki, s tem se pridružuje nizu razstav, s katerimi park obeležuje stoletnico prve svetovne vojne. Vojne, ki je trajno spremenila tako podobo pokrajin kot tudi politično podobo pomembnega dela sveta. Tihota prizorišč nekdanjih bitk, lokacij vojaških taborov, zapuščenih grobov in velikih vojaških pokopališč je pritegnila tudi avtorja nove razstave.

Nekaj utrinkov z razstave najdete na fotografovi spletni strani.

Kot je ob odprtju razstave poudaril fotograf, je razstavo pripravil v opomin nam vsem ter v spomin na njegove sorodnike in vse padle v prvi svetovni vojni. Razstava se tako začne s fotografijo zgubanih rok njegove stare mame, ki v rokah drži srebrno medaljo za hrabrost. Posthumno jo je prejel njen oče, ki je leta 1916 padel na Debeli Griži na kraškem delu soške fronte.

Razstavo je odprla podpredsednica nacionalnega odbora za obeleževanje stoletnic prve svetovne vojne Petra Svoljšak, ki je v svojem nagovoru poudarila, da je prva svetovna vojna v duši in telesu bojujočih zapustila trajne vtise, globoke odtise, žalostno spominsko sled, ki jo je treba spoznati, poznati, pogledati in znati pogledati, da bi razumeli njihovo bolečino, njihovo sporočilo, njihovo brezčasnost.

Fotograf Alessio Franconi prihaja iz Milana, kjer je že v otroštvu obiskoval tečaje mladinskega alpinističnega odseka. Strast do gora ga je kasneje vodila v plezanje na najvišje vrhove Alp. Zaključil je študij fotografije in ljubezen do fotografiranja povezal z gorništvom. Usmeril se je v popotniško, krajinsko in umetniško fotografijo.