V Maroku rojeni Francoz Franck Goddio je postal na svojem področju nekakšna zvezda. Morda so tudi zato njegove razstave opremljene s toliko posnetki njegovih podvodnih podvigov Foto: Franck Goddio Society
V Maroku rojeni Francoz Franck Goddio je postal na svojem področju nekakšna zvezda. Morda so tudi zato njegove razstave opremljene s toliko posnetki njegovih podvodnih podvigov Foto: Franck Goddio Society
V kolosalni glavi iz sivega granita, ki so jo našli ob obalah otoka Antirodos, so arheologi spoznali Cezarijona, sina Cezarja in Kleopatre. Kip, na katerem je glava počivala, je moral biti visok vsaj pet metrov. Foto: Franck Goddio Society

Ekipa francoskega podvodnega arheologa Francka Goddia je med letošnjimi podvodnimi arheološkimi raziskavami na egiptovski obali odkrila več stavb in pristaniških struktur ter predmetov, ki prinašajo vrsto novih spoznanj o antičnih Aleksandriji in Heraklionu, katerega ruševine ležijo v bližini pristaniškega mesta Abukir.

Egipčanska Atlantida
Abukir leži 20 kilometrov severovzhodno od Aleksandrije, na mestu, kjer naj bi bilo v antiki aleksandrijsko pristanišče, v njegovi neposredni bližini pa se nahajajo še ostanki antičnega mesta Kanopus. Arheologi so na območju nekdanjega pristanišča Aleksandrije med drugim našli bizantinske zlatnike iz 7. in 8. stoletja.

Strokovnjaki domnevajo, da je tudi ta del obale, Portus Magnus, tako kot antično mesto Heraklion, v drugi polovici 8. stoletja zaradi naravne katastrofe izginil pod morsko gladino.

Skrivnostni bog podzemlja
Izsledki z letošnje odprave tudi kažejo na to, da je bil Heraklion v obdobju antike pomembno trgovsko središče. Arheologi so v bližini med drugim našli bronast kipec boga Ozirisa, visok okrog 25 centimetrov, na katerem je ohranjen celo še ostanek pozlate. Kipec priča o čaščenju Ozirisovega kulta v Heraklionu in severnem delu Nilove delte. V Heraklionu so vsako leto potekali Ozirisovi misteriji, v katerih so kipec tega božanstva iz Amonovega templja v Heraklionu s čolnom prepeljali v svetišče v sosednjem Kanopusu.

Več sto predmetov, ki jih je Goddio s svojo ekipo v zadnjem desetletju odkril v bližini mesta Abukir, je trenutno razstavljenih v Bonnu na razstavi Potopljeni egiptovski zakladi v Umetnostni in razstavni dvorani Nemčije.