Robert Mapplethorpe: Lydia Cheng, 1985. Foto: Narodna galerija z dovoljenjem Fundacije Roberta Mapplethorpa
Robert Mapplethorpe: Lydia Cheng, 1985. Foto: Narodna galerija z dovoljenjem Fundacije Roberta Mapplethorpa
Robert Mapplethorpe: Derrick Cross in prijatelji, 1982. Foto: Narodna galerija z dovoljenjem Fundacije Roberta Mapplethorpa
Mapplethorpe končno v Ljubljani

117 fotografij Roberta Mapplethorpa, ki jih je izbrala Jill Silverman van Coenegrachts in med katerimi so tudi njegovi najzgodnejši portreti prijateljev in sodelavcev iz sedemdesetih let, so razdeljena v šest sklopov: Avtoportreti, Obrazi, Ženske, Meso in fetiš, Rože ter Kipi. Na ogled so v galeriji TR3 in v Narodni galeriji.

Hladen pogled na živo in neživo
Pregledna razstava kontroverznega fotografa bo, kot omenjeno, hkrati potekala na dveh lokacijah. V Narodni galeriji bodo na ogled fotografije cvetja in neoklasicističnih skulptur, ki jih je Mapplethorpe posnel tik pred smrtjo. Dela zaznamuje njegov hladen in odmaknjen pogled na živo in neživo. Lahko bi dejali, da je bilo nekje za umetnikovim očesom iskanje idealnih form. Iskal jih je, ko je fotografiral ljudi, proti koncu življenja pa so ga izjemno privlačile linije in sence različnih neoklasicističnih kipov, so zapisali na spletni strani Narodne galerije.

Slavni prijatelji pred objektivom
V galeriji TR3 bodo razstavljeni številni Mapplethorpovi portreti, od zgodnjih ikoničnih posnetkov njegove muze Patti Smith s kravato čez belo srajco in jakno čez ramo iz leta 1975, do avtoportreta z ozko črno kravato iz leta 1982. Poleg omenjenih bodo razstavljeni tudi portreti umetnikov, prijateljev in rojakov, kot so Louise Bourgeouis, Debbie Harry, Francesca Thyssen, Isabella Rosellini, Lisa Lyon, Arnold Schwarzenegger, Brice Marden, Philip Glass, Robert Wilson, Philip Johnson, Grace Jones in Henry Geldzahler. Številne je poznal iz umetniških krogov, nekateri pa so bili narejeni po naročilu.

A. K.

Mapplethorpe končno v Ljubljani