Narodna galerija je v Poletni muzejski noči ena najbolj obleganih kulturnih ustanov. Foto: Narodna galerija
Narodna galerija je v Poletni muzejski noči ena najbolj obleganih kulturnih ustanov. Foto: Narodna galerija
false
V Narodnem muzeju Slovenije bo potekala nagradna pustolovščina Živa odkriva neandertalčevo piščal. Foto: BoBo
false
Motorizirana preteklost bo na ogled v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri. Foto: TMS/Jaka Blasutto
false
Goriški muzej Kromberk bo prikazal industrijsko dediščino na Goriškem. Foto: Radio Koper
false
V Narodni galeriji bodo potekali vodeni ogledi Groharjevih slik (na sliki: Škofja Loka, Ivan Grohar). Foto: Moderna galerija
false
V državnem zboru se bodo posvetili slovenski zgodovini. Foto: BoBo
Muzejska noč prinaša več kot 350 dogodkov

Poleg ogleda stalnih postavitev so lahko obiskovalci med 18. in 24. uro udeležili delavnic, vodstev po razstavah, različnih pogovorov, organizirana pa je tudi vrsta različnih koncertov, demonstracij in degustacij. Tako rekoč ni bilo kraja v Sloveniji, kjer se ne bi nekaj dogajalo, vstop pa je bil za vse obiskovalce prost.

.
"Zadnja dve, tri leta se je število ustalilo nekje med 38.000 in 40.000, kar je, vsaj v večjih institucijah, že na mejah zmogljivosti. Recimo Narodna galerija, Moderna galerija, Mestni muzej imajo nekje od 3.000 5.000 obiskovalcev v šestih urah, kar je svojevrsten rekord,
" je za Radio Slovenija pojasnila koordinatorica projekta Irena Marušič.

Ob tem dodaja, da tema za Poletno muzejsko noč ni predpisana, dogodke si vsaka institucija izbere glede na redni program, se pa včasih določene stvari naključno ujamejo. Letos se je tako zgodilo, da se več muzejev posveča Aziji. "Recimo v Etnografskem muzeju je razstava o Afganistanu, v koprskem Pokrajinskem muzeju sta razstava in delavnica na temo Daljnega vzhoda, Narodni muzej pa se posveča Japonski," dodaja Marušičeva.

Poletna muzejska noč poteka v vzoru podobnih dogodkov v tujini, kjer so odlično obiskani.

V Bistri motorizirana preteklost
Z demonstracijo pogonskih strojev Motorizirana preteklost Silva Čemžarja je tako vrata odprl Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki. Sledilo je vodstvo po razstavah z Elanom do zvezd in Supersvetloba, nato pa projekcija filma Nedotaknjen projekt: Sončna stran Alp. Za so predstavili še tiskarstvo na Slovenskem.

V Posavskem muzeju Brežice so opazovali zvezde in vodno čarovnijo. V Muzeju jaslic Brezje so pripravili projekcijo filma Zgodba o Kristusovem rojstvu. Pokrajinski muzej Celje pa je organiziral pogovor o zgodovini celjske filatelije in znamkah. Galerija Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki je ob vodenem ogledu razstave Dušana Tršarja: Retrospektiva otroke in družine razveseljevala s kiparsko delavnico. Potekal je tudi koncert Metoda Banka in Tea Collorija Pesem o morju.

Srečanje lakote in izobilja
Pokrajinski muzej Koper je vrata odprl z vodenjem po etnološki zbirki Srečanje lakote in izobilja in po dvorani Svetega Frančiška. Ogledati si je bilo mogoče tudi prehranjevalne navade v antičnem času, slavnostno pa so odprli tudi novo zbirko Antični lapidarij. Gorenjski muzej Kranj je imel delavnico za otroke Vojaški oklep in dekliška ogrlica in druženje v duhu prehoda iz srednjega veka v renesanso.

V Pomurskem muzeju Murska Sobota si je bilo mogoče ogledati sledove keltske poselitve, dogajala se je tudi muzejska delavnica za družine, ob 21. uri pa predavanje Ženske in reformacija. Goriški muzej Kromberk v Novi Gorici je prikazal industrijsko dediščino na Goriškem in Vipavsko dolino v rimski dobi.

Belokranjski muzej Metlika je pripravil delavnico za otroke Stari ate, si res pil na rovaš?, ki ji je sledila projekcija filma Podobe Bele krajine. V Umetnostni galeriji Maribor je otroke razveselila delavnica Sončne risbe, vprašali so se, kako nastane razstava, vse skupaj pa končali s kvizom o umetnosti z nagradami. V Muzeju narodne osvoboditve Maribor je bila v ospredju otroška delavnica Kabinet čudes in vodstvo po stalnih razstavah.
.

Nova zbirka Antični lapidarij v Kopru
V sklopu Poletne muzejske noči bodo v koprskem Pokrajinskem muzeju drevi slovesno odprli novo stalno zbirko Antični lapidarij. Zbirka je privlačna predvsem zato, ker so v njej predstavljeni najstarejši kamniti rimski spomeniki z območja severozahodne Istre, ki so se ohranili vse do danes.
.
Večinoma zbirko sestavljajo nagrobni spomeniki, ki pričajo o rimskih običajih pokopavanja ter simboliki smrti in posmrtnega življenja. Tema lepo sovpada z nenavadnim prostorom, kjer je zbirka umeščena. Dogodek bodo popestrile pokušina antičnih jedi, antična moda in predstavitev kamnoseške dejavnosti, s čimer bodo zagotovili pristno antično doživetje, napovedujejo v Pokrajinskem muzeju Koper.

.
Odkrivanje slovenske zgodovine
V Ljubljani bodo ob tej priložnosti v Muzeju novejše zgodovine Slovenije pripravili delavnico za otroke Poletne otroške radosti (do 21. ure), pa tudi delavnico za celotno družino Odkrivanje slovenske zgodovine 20. stoletja (do 23. ure). V Narodni galeriji bo potekala delavnica za otroke Sejemo barve, kustosi pa bodo vodili oglede stalne zbirke slik Ivana Groharja. V Moderni galeriji bodo pripravili delavnico za vse generacije Ooo 80-a! in vodstvo po razstavi Kontinuitete in prelomi.

V Narodnem muzeju Slovenije na Prešernovi cesti bo koncert Archaeomusica, raziskovanje glasbe stare Evrope, ki ga bo dopolnila nagradna pustolovščina Živa odkriva neandertalčevo piščal. V Narodnem muzeju na Metelkovi ulici pa bosta potekali nagradna pustolovščina Živa odkriva … Japonsko, pa tudi otroška delavnica Origami.

V Prirodoslovnem muzeju Slovenije bodo vodili po razstavi Naše malo veliko morje, priredili pa bodo tudi delavnico za otroke Barvite ribice, ki jo bo dopolnil še družinski program Skrinjica učenosti in Skrivnosti poln nahrbtnik. Slovenski šolski muzej bo pripravil delavnico Učna ura iz leta 1865 v ljudski šoli.

V državnem zboru pa si boste lahko ogledali razstavo Zgodovina Slovencev od naselitve do danes, ki jo bo spremljala tudi delavnica. Obiskovalce bo ob 20. uri pozdravil tudi predsednik DZ-ja Milan Brglez, sledil pa bo ogled razstave Cvetlična tihožitja največjih slovenskih slikarjev.

Muzejska noč prinaša več kot 350 dogodkov