Zavod Rompom je Pop-up dom v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje (MAO) zasnoval zaradi pomanjkanja delovnih priložnosti za mlade slovenske oblikovalce. Foto: BoBo
Zavod Rompom je Pop-up dom v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje (MAO) zasnoval zaradi pomanjkanja delovnih priložnosti za mlade slovenske oblikovalce. Foto: BoBo
Oblikovalska skupina Oloop (Katja Burger, Tjaša Bavcon, Jasmina Ferček) vabijo na delavnico skupinskega izdelovanja spiralne preproge (Preproga v nastajanju). Foto: BoBo
Niko Klanšek je trenutno najuspešnejši slovenski podjetnik na Kickstarterju. Sodeloval je že pri LL Stolu, Ondu, Musguard in Lumu. Njegova zadnja kampanja FLyKly je dosegla več kot 700.000 $. Gre za smart wheel, ki je novost na tržišču. Na predavanju bo delil svoje izkušnje pred in med kampanjo ter po njej. Foto: popupdom.si

V sklopu projekta bodo organizatorji pripravili vrsto delavnic in predavanj, s katerimi želijo mladim omogočiti medsebojno povezovanje in sodelovanje.

Med drugim bodo v sklopu delavnic obiskovalci lahko prisluhnili Niku Klanšku, ki je na Kickstarterju med drugim sodeloval pri kampanjah za LL Stol in Musguard. Njegova zadnja kampanja za pametno kolo FlyKly je dosegla več kot 700.000 ameriških dolarjev (okoli 515.000 evrov).

Organizatorji napovedujejo tudi predavanje na temo Nove ideje za stare hiše: Kreativne dejavnosti kot nova vsebina neizkoriščenih prostorov ter predavanje Mateja Klanjška na temo Jezik (kreativne) revolucije.

Poligon z Muslaufom ali priprava sira - sodelujete lahko tudi sami
Poleg tega pripravljajo računovodsko in pravno svetovanje, delavnice, kot sta preproga v nastajanju in priprava mladega sira (green cheese making), društvo Muslauf pa bo za ta namen pripravilo spretnostno-kolesarski poligon, ki bo postavljen na ožjem območju Tobačne Ljubljana.

Po prostorih Pop-up doma bo na vodenem ogledu obiskovalce popeljal tudi belgijski kritik in kustos, direktor galerije Z33 Jan Boelen.

Ideje za darila?
Letošnja tema Pop-upa je skupinski delovni prostor - sodobna pisarna, ki omogoča medsebojno povezovanje in sodelovanje. Prostor bo do 23. decembra odprt kot delovno mesto za samostojno delujoče posameznike, poleg tega bo v tem času odprta tudi trgovina, ki bo obiskovalcem ponudila več kot 100 izdelkov 60 mladih ustvarjalcev.

Razmislek o izhodu iz ekonomskega krča
V sklopu projekta bodo vzpostavili kreativni del poslovne verige, ki bo posameznikom omogočila razvoj in izvedbo produktov - Pop-up Fablab, Creative lab in Crowdfunding lab. Skupnostne vrednote, raziskovanje novih trendov in nove ustvarjalne ekonomije predstavljajo možnost, da se Slovenija izvije iz ekonomskega krča, ki ga je ustvarila globalna gospodarska kriza, poudarjajo organizatorji.

Ves mesec se bodo vrstili tudi glasbeni dogodki. Med drugim bo že v petek in soboto potekal tretji festival sodobne improvizirane glasbe Boben in lajna, ki bo ponudil koncerte ustvarjalcev, kot so Cene Resnik, Jure Pukl, Vid Drašler in Dre Hočevar.