Letošnja prejemnica Borštnikovega prstana Ljerka Belak z ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar na odprtju razstave Portreti prvakov – prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana (1970–2015) v avli ministrstva za kulturo. Foto: BoBo
Letošnja prejemnica Borštnikovega prstana Ljerka Belak z ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar na odprtju razstave Portreti prvakov – prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana (1970–2015) v avli ministrstva za kulturo. Foto: BoBo
false
Ivanka Mežan (Borštnikov prstan 1995) in Štefka Drolc (1983). Foto: BoBo
false
Igor Samobor (Borštnikov prstan 2012) in Iva Zupančič (1997). Foto: BoBo

Z razstavo Portreti prvakov – prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana (1970–2015), ki jo je v avli ministrstva pripravil Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v sodelovanju z ministrstvom, se želijo prejemnikom najpomembnejšega slovenskega priznanja za igralske dosežke pokloniti tudi v Ljubljani.
Portreti so sicer del velike razstave ob 50. obletnici festivala z naslovom Gremo na Borštnika!. To bodo v Muzeju narodne osvoboditve Maribor odprli prvi dan festivala, 15. oktobra. Z razstavo se bodo poklonili jubileju festivala in pogledali v njegovo zgodovino, na njem predstavljene uprizoritve in ustvarjalce, vzdušje, njegovo vlogo v mestu, katerega nepogrešljiv del je postal, in za slovenski gledališki prostor, ki se s svojimi najboljšimi uprizoritvami vsako leto zbere prav na festivalu Borštnikovo srečanje.
Razstavo v muzeju bo dopolnjevala še e-razstava Dobitniki Borštnikovega prstana 1970-2014, obe v slovenskem in angleškem jeziku, ter katalog s prispevki o 50 letih festivala, njegovem pomenu za mesto in nagrajencih - "Borštnikovih prstancih".
Borštnikovi prstani vse od leta 1970
Borštnikove prstane so na tem najstarejšem in odmevnem gledališkem festivalu v Sloveniji začeli podeljevati leta 1970. Takrat je festival, prej znan kot Teden slovenskih gledališč, dobil tekmovalni značaj in bil poimenovan po prvem slovenskem profesionalnem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku (1858-1919).
Številna velika imena slovenskega gledališča
Prstan vsako leto izmenično podeljujejo igralcu ali igralki za življenjsko delo, dobitnika pa izbere posebej za to izbrana žirija. Prva sta v letih 1970 in 1971 prejela Borštnikov prstan Elvira Kralj in Vladimir Skrbinšek. Lani si ga je nadel Vlado Novak, letošnja, 46. dobitnica tega prstana pa je Ljerka Belak.

Med prejemniki so še druga velika imena slovenskega gledališča, kot na primer Arnold Tovornik, Bert Sotlar, Štefka Drolc, Polde Bibič, Zlatko Šugman, Boris Kralj, Boris Cavazza, Jurij Souček, Ivanka Mežan, Milena Zupančič, Radko Polič, Silva Čušin, Janez Hočevar, Igor Samobor in Olga Kacjan.
Večina igralcev jih hrani v vitrini
Nekatere izmed podeljenih prstanov si bo mogoče ogledati tudi na razstavi Gremo na Borštnika!. Kot je povedala kustosinja Tea Rogelj s Slovenskega gledališkega inštituta, vodja projekta in avtorica razstave (v sodelovanju z Ano Perne), so prstani skozi zgodovino spreminjali podobo, saj so se menjavali tudi njihovi oblikovalci. Ker so razmeroma veliki, jih večina igralcev ne nosi, ampak hrani v vitrini.