Večina fotografij na razstavi, ki so jo naslovili Svet okoli leta 1914, izvirajo iz zbirke francoskega bankirja Alberta Kahna (1860-1940). Foto: EPA
Večina fotografij na razstavi, ki so jo naslovili Svet okoli leta 1914, izvirajo iz zbirke francoskega bankirja Alberta Kahna (1860-1940). Foto: EPA
To fotografijo je na robu jarka templja Angkor Wat v Kambodži ujel Léon Busy (1874-1951)
To fotografijo je na robu jarka templja Angkor Wat v Kambodži ujel Léon Busy (1874-1951) Foto: Musée Albert-Kahn - Département des Hauts-de-Seine
Leta 1893 je Kahn kupil večje zemljišče v pariškem predelu Boulogne-Billancourt, kjer je zasadil svoje znamenite vrtove.
Leta 1893 je Kahn kupil večje zemljišče v pariškem predelu Boulogne-Billancourt, kjer je zasadil svoje znamenite vrtove. Foto: Musée Albert-Kahn - Département des Hauts-de-Seine

Očaran nad dosežki bratov Lumière je Albert Kahn (1860-1940) leta 1909 začel po Evropi, Afriki in Aziji pošiljati fotografe, da bi v objektiv ujeli podobo tedanjega sveta - od ljudi v tradicionalnih oblačilih do kulturnih spomenikov. Pri svojem projektu Arhivi planeta je Kahn vztrajal 22 let in v tem času nabral impresivno zbirko 72.000 fotografij in več kot 183 kilometrov filma. V Berlinu razstavljajo približno 160 barvnih posnetkov, ki ob letošnji stoletnici začetka prve svetovne vojne slikajo predvsem navidezno prijazen svet v izginjanju.
Svet okoli leta 1914
Razstavljene fotografije iz verjetno najbolj ambicioznega fotografskega in filmskega projekta iz časa pred prvo svetovno vojno popeljejo prek Dunaja na Balkan in v Turčijo. Po besedah direktorja berlinskega razstavišča Gereona Sievernicha je Kahn v projektu prepoznal mirovniško poslanstvo, saj je verjel, da lahko s podobami sveta na fotografijah širi razumevanje za različne kulture. Prepričan je bil, da le medsebojno poznavanje prinese spoštovanje, ki hromi sovraštvo in razmišljanje o vojni. Zbrane podobe je bankir in znan filantrop s projektorjem redno prikazoval gostom svoje vile, med temi tudi zadnjemu nemškemu cesarju Viljemu II.
Idejo za ustvarjanje fotografskega arhiva sveta je Kahn dobil, ko se je leta 1909 s šoferjem in fotografom Alfredom Dutertrejem s kupom podob vrnil s poslovne poti po Japonski. Po svetu je odposlal več fotografov, pod vodstvom Jeana Brunhesa, ki so do leta 1931 - projekt je skupaj s Kahnom pokopala gospodarska kriza - ustvarili izjemen fotografski dokument 50 držav. Njegovi fotografi so dokumentirali tudi Francijo na predvečer prve svetovne vojne in v svoje objektive ujeli uničujoče posledice globalnega spopada na vsakdanje življenje ljudi.
Albert Kahn je umrl 14. novembra 1940 v okupiranem Parizu. Podoben posluh za različne kulture je pokazal pri urejanju znamenitega vrta v pariškem predelu Boulogne-Billancourt, kjer na tamkajšnji Rue du Port skoraj 20 let domuje muzej, v katerem hranijo njegovo bogato fotografsko in filmsko zbirko.
Razstava Svet okoli leta 1914. Barvna fotografija pred veliko vojno obsega tudi fotografije berlinskega kemika Adolfa Mietheja (1862-1927), ki je v posebni tehniki posnel nemško pokrajino tistega časa, in fotografije iz ruskega carstva, ki jih je pozneje naredil njegov asistent Sergej Prokudin-Gorski (1863-1944). Postavitev bo odprta do 2. novembra.