Rubens je združil flamsko tradicijo in vplive italijanske umetnosti, ob kateri se je srečal z antičnimi spomeniki, slikarstvom visoke renesanse in rimskim zgodnjim barokom. Foto: EPA
Rubens je združil flamsko tradicijo in vplive italijanske umetnosti, ob kateri se je srečal z antičnimi spomeniki, slikarstvom visoke renesanse in rimskim zgodnjim barokom. Foto: EPA

V zgodovino evropske umetnosti se je Rubens vpisal tudi kot pomemben ustvarjalec oljih skic, čemur se bodo z razstavo poklonili tudi v Pradu.

Medtem ko so se za zgodnejšimi umetniki ohranila le izjemno redka tovrstna dela, so generacije preteklosti naši predale okoli 450 Rubensovih oljnih skic. Postavitev z naslovom Rubens – slikar skic jih bo pod streho madridskega muzeja zbrala približno 70. Ob njih bo na ogled še približno 20 slik in risb, ki bodo razstavljene oljne skice postavile v kontekst.

Razstava, ki jo pripravljajo z muzejem Boijmans Van Beuningen v Rotterdamu, bo v Madridu na ogled od 10. aprila do 5. avgusta, nato bo na ogled še v Rotterdamu.

Peter Paul Rubens (1577–1640) se je rodil v kraju Siegen v Nemčiji kot sin protestantskih emigrantov. Po očetovi smrti leta 1587 se je preselil v Antwerpen. Učil se je pri A. van Noortu in O. van Veenu. Od leta 1600 se je izpopolnjeval v Italiji, od leta 1608 pa je v Antwerpnu vodil slikarsko delavnico. Tematsko je bil vsestranski umetnik.

Bil je spoštovan slikar in ugleden, bogat meščan. Opravljal je diplomatske posle v Parizu, Londonu in Madridu.

Mimogrede, če ste velik ljubitelj Rubensa, a se vam zdi Madrid predaleč, lahko do 21. januarja pohitite še na Dunaj. Razstava Peter Paul Rubens - Moč preobrazbe s pomočjo skic, oljnih skic, tabelnih slik in platen velikega formata predstavlja umetnikovo petdesetletno ustvarjanje. Na ogled so tako dela iz muzejske zbirke kot tudi številna posojena dela iz različnih držav.