Tadej Vindiš. Foto: Tadej Vindiš/Fotopub
Tadej Vindiš. Foto: Tadej Vindiš/Fotopub
Fotopub
Miha Erjavec. Foto: Miha Erjavec/Fotopub
Fotopub
Dušan Josip Smodej Foto: Dušan Josip Smodej/Fotopub
Fotopub
Bojan Mijatović. Foto: Bojan Mijatović/Fotopub

V tem bodo odprli razstavo mednarodne festivalske ekipe Mihe Erjavca, Klemna Ilovarja, Jureta Kastelica, Reinisa Lismanisa, Bojana Mijatovića, Dušana Josipa Smodeja, Dareta Sintiča in Tadeja Vindiša. Mladi umetniki se predstavljajo s svojimi najnovejšimi avtorskimi projekti, v katerih po besedah kustosinje Žive Kleindienst posamično komentirajo in reflektirajo osebni mikrokozmos individuuma - njegove negotovosti, želje, fascinacije, strahove in prepričanja v odnosu do širšega konteksta geopolitičnih, družbenih ter tehnoloških sprememb. Umeščeni v zakloniščni prostor, ki, kot spomni kustosinja, s svojo namembnostjo že sam po sebi "namiguje na pogosto izpostavljeno tesnobnost in absurdnost hitro spreminjajočega se sodobnega sveta", gradijo avtorji razstave kolektivno zgodbo. Ta postavlja pod vprašaj pojem kolektivnega v močno segregiranem in individualiziranem svetu ter ne nazadnje posredno preizprašuje sodobne umetniške in kuratorske prakse.

Iz galerije na prosto
Razstava je drugi predfestivalski dogodek letošnjega Fotopuba; prvi je bil majska razstava nemškega umetnika Nicole Arthena Brought Up To Code, ki so jo pripravili v novomeški Galeriji Simulaker. Tretji Fotopub se bo letos odvijal med 1. in 6. avgustom. Celotno dogajanje programa bo temeljilo na vsakodnevnem odprtju skupinske razstave, ki ji bodo sledile večerne projekcije del istih avtorjev z glasbenim programom. Zadnji trije dnevi festivala bodo prinesli knjižni sejem in simpozij, ki bo osrednji in zaključni dogodek festivala.

Razstave pripravlja šest gostujočih kuratorjev, ki predstavljeno gradivo selijo iz galerij, da bi z ambientom raznolikih prostorov, praznih nepremičnin na novomeškem Glavnem trgu in okolici pripomogli k obujanju in oživljanju mestnega jedra, saj verjamemo, da je revitalizacija mestnega jedra ključna.

S Fotopubom prihaja v Novo mesto trinajst akterjev, torej umetnikov, kuratorjev, urednikov in galeristov, ki delujejo na področju globalne sodobne fotografske umetniške scene. Letošnji gostje so Aaron Schuman (umetnik in profesor na University of Brighton), Bruno Ceschel (kurator in direktor Self Publish, Be Happy, Federica Cavazzuti (asistentka galerije Metronom and Generazione Critica in asistentka produkcije Black Dog Publishing), Federica Chiocchetti (direktorica Photocaptionist), Ellen Dosse (direktorica Spaarnestad Photo Foundation, predavateljica na KABK, The Hague), Lorenzo Durantini (umetnik in kurator, Hélène Joye-Cagnard (direktorica Biel/Bienne Festival of Photography), Anaïs López (dokumentarna fotografinja in soustanoviteljica Docking Station), Tom Lovelace (umetnik, predavatelj), Michal Novotný ( kurator in direktor Centra za sodobno umetnost Futura), Marga Rotteveel (kuratorica, predavateljica na AKV/St.Joost in sounstanoviteljica Docking Station), Aleksandra Vajd (umetnica, predstojnica Studia za fotografijo na UMPRUM, Praga), Rebecca McClelland (urednica Ian Parry Scholarship).

Festival v Novem mestu pripravlja skupina petnajstih mladih umetnikov in teoretikov, ki vsako leto predstavi dela izbranih udeležencev, katerih dela zrcalijo najnovejše trende v razvoju fotografskega medija.