Ena izmed stalnic v opusu Draga Tršarja je njegov smisel za humor, ki še posebej pride do izraza v Mišjih zgodbah. Foto: Marko Zaplatil
Ena izmed stalnic v opusu Draga Tršarja je njegov smisel za humor, ki še posebej pride do izraza v Mišjih zgodbah. Foto: Marko Zaplatil
Razstava Žgana glina
Razstava Tršarjevih del z naslovom Žgana glina bo v Kranju na ogled od 9. do 24. novembra. Foto: Marko Zaplatil

Jubilejna razstava ob 85-letnici akademika Tršarja zajema pa pretehtan izbor umetnikovih najnovejših del, saj so vsi razen dveh eksponatov iz let 2011 in 2012.

Nobeno likovno vprašanje ni nerešljivo
Razstava priča o tem, da Tršarju kljub 85 letom še vedno ni zmanjkalo ustvarjalnosti, ki se ji predaja iz notranje potrebe in že prav otroško prvinskega veselja, z neznansko duhovno vnemo in vse bolj neizčrpno. "Drago Tršar je eden izmed tistih redkih slovenskih kiparjev, za katerega ne obstaja noben likovni problem, ki bi se mu zdel nerešljiv. Ni mu mar, če gre za javno skulpturo ogromnih dimenzij ali pa za skulpturico tako majhnih dimenzij, da jo dobesedno komaj lahko vidimo. Tršar vse probleme reši izvirno in vrhunsko. To pa seveda ne bi bilo mogoče, če umetnik ne bi bil vrhunski risar - risba je zanj osnova vsakega likovnega delovanja - in če ne bi vrhunsko obvladal svojega metjeja," so o kiparju zapisali organizatorji razstave v Kranju.

Tršar s svojo ustvarjalno domišljijo vedno znova preseneča. "Najbolj nas preseneti seveda takrat, ko smo že mislili, da smo videli prav vse, kar je sposoben narediti, a se nek cikel naposled izkaže kot uvod v naslednjega in tako v nedogled," Takšen je tudi njegov zadnji cikel Mišje zgodbe.