Matjaž Geder, Leti, leti, 2018, monoprint, 63 x 100 cm. Foto: MGLC
Matjaž Geder, Leti, leti, 2018, monoprint, 63 x 100 cm. Foto: MGLC
Matjaž Geder, Pomlad je zopet tu, 2018, monoprint, 64 x 98 cm.
Matjaž Geder, Pomlad je zopet tu, 2018, monoprint, 64 x 98 cm. Foto: MGLC

Na razstavi z naslovom Priprave na improvizacijo predstavljajo izbor del, nastalih v zadnjih letih, in serijo novih tiskov, narejenih posebej za MGLC. Geder da motivom oziroma prvim motivom le eno priložnost, da zaživijo in obstanejo, saj dela v tehniki monoprinta, ki ga kombinira z raznimi drugimi tehnikami, kot so suha igla, kolažni in visoki tisk, še piše Zrinski.

Priprave na improvizacijo po kustosovih besedah razumemo in nanje v kontekstu razstave tudi gledamo kot na učno-vzgojni proces, v katerega je Geder aktivno vključen kot likovni pedagog. Kot pedagog se namreč vsak dan srečuje s pripravo na poučevanje in posredovanje znanja in posredno s pripravo učencev na poznejše življenjske izzive, v katerih bo zagotovo veliko improvizacije.

Stik delovnega okolja in osebnih ustvarjalnih ambicij se izrazito pokaže na njegovih zadnjih monoprintih, nastalih letos, na katerih je podlaga odtisnjena šolska miza. Odtise miz pa je umetnik nadgradil in dopolnil z lastnimi premisleki in likovnimi formami.

Posebnost Gederjevih monoprintov so naslovi, saj pogosto nazorno opredelijo motiv, obenem pa z besedno igro nakazujejo na skriti pomen, ki ga ne moremo najti na površini odtisa. Takšen primer je na primer grafika z naslovom Mladike, na kateri je mogoče videti odtise rastlinskih poganjkov in trte, s katerimi se je avtor srečal pri delu v goricah, a hkrati se v ozadju razpozna nagajiva otroška risba, vrezana v šolsko mizo.

"Grafike Matjaža Gederja se s konceptualno zasnovo, likovno dovršenostjo in pripovedno gostobesednostjo sprehajajo po robu grafičnega medija, s katerega tu in tam zdrsnejo v slikarstvo, kar jih dela neponovljive in originalne," še piše Zrinski.

Matjaž Geder se je rodil leta 1976 v Murski Soboti. Diplomiral je na likovnem oddelku Pedagoške fakultete v Mariboru. Zaposlen je na Osnovni šoli II Murska Sobota kot likovni pedagog in mentor Gledališkega kluba. Z grafičnimi deli je sodeloval na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Umetnik, ki se ukvarja z grafiko, slikarstvom in ilustracijo, živi in ustvarja v Gornji Radgoni.