Predstavljena dela po večini izvirajo iz njunih najbolj znanih umetniških projektov The Great Unreal (2005–09) in Continental Drift. Foto: Taiya Onorata in Nica Krebsa/Fotopub
Predstavljena dela po večini izvirajo iz njunih najbolj znanih umetniških projektov The Great Unreal (2005–09) in Continental Drift. Foto: Taiya Onorata in Nica Krebsa/Fotopub
Taiya Onorata in Nica Krebsa
Delo švicarskega umetniškega tandema je bilo razstavljeno v številnih mednarodnih galerijah in institucijah. Foto: Taiya Onorata in Nica Krebsa/Fotopub
Dva mednarodna umetnika za uvod v Fotopub

Razstavljena dela izvirajo predvsem iz dveh projektov, po katerih je tandem tudi najbolj znan, in sicer The Great Unreal (2005–09) in Continental Drift. Na obeh sta se podala na daljše potovanje, kjer z manipulacijo, intervencijami in elementi performansa odkrivata, spreminjata in gradita globoko zakoreninjeno vizijo pokrajin Amerike in srednje Azije.

Umetnika odpirata vprašanje o dvoumnosti fotografije, njeni sposobnosti spreminjanja pomena in s tem ustvarjanja novih, nepričakovanih zgodb, kar dosegata z originalnimi asociacijami, kontrastnimi primerjavami in dekontekstualizacijo fotografij iz njihove primarne funkcije. "Izbrane teme – predvsem funkcionalna orodja in infrastruktura, kot so gume, avtomobili, ceste in električni drogovi – se svobodno in humorno poigravajo z našim dojemanjem počlovečene pokrajine ter zabrišejo gotovost v fotografijo kot zanesljiv dokument in orodje za izgradnjo vizualne predstave prostora," so zapisali na razstavi. Postavitev sklene osem videoinstalacij, ki obravnavajo dejavnik človeka, razpet med razmerja in skupne vedenjske vzorce.

Na zapuščenem bencinskem servisu
Razstavišče postavitve je zapuščen bencinski servis Petrol, ki je bil zasnovan kot del celostne urbanistične ureditve severnega vstopa v mestno središče Ljubljane. Zgradili so ga leta 1968, zasnoval pa ga je arhitekt Milan Mihelič, Prešernov nagrajenec in učenec Edvarda Ravnikarja. Bencinski servis je prvi večji projekt Miheliča še iz časa, ko je bil študent.

Oba, tako Taiyo Onorato kot Nico Krebs, sta rojena leta 1979 v Švici. Njuni umetniški poti sta se prepletli, ko sta se leta 2003 spoznala na Univerzi za umetnost v Zürichu. Pri svojem delu se osredotočata predvsem na fotografijo, posegata pa tudi po drugih medijih, kot so kiparstvo, inštalacija, film in knjižno založništvo. Njuno delo je bilo razstavljeno v številnih mednarodnih galerijah in institucijah, med njimi Kunsthaus Aarau, MoMa PS1 NYC, Kunsthalle Mainz, Fotomuseum Winterthur, MoCP Chicago, CAC Cincinnati, Swiss Institute NY, LeBal Paris. Izdala sta številne umetniške knjige, zadnja med njimi Continental Drift, Edition Patrick Frey, 2017. Živita in delata med Bovcem, slovaškim mestom Vyhne in Berlinom.

Razstava bo odprta do 28. julija, tri dni pozneje pa bo vrata odprl letošnji Fotopub. Do 5. avgusta bodo organizatorji festivala pripravili serijo formalnih in neformalnih dogodkov, ki so ključnega pomena za mreženje sodelujočih mladih umetnikov z njihovimi starejšimi kolegi in drugimi sodelujočimi. Na ogled bo enajst razstav, na katerih se bo predstavilo 37 mladih umetnikov z različnih koncev sveta. Obetata se še knjižni sejem in pregled portfolia, ki bo v Novo mesto z mednarodnega umetniškega prizorišča pripeljal že uveljavljene in mednarodno priznane umetnike, kuratorje, urednike, založnike in galeriste.

Dva mednarodna umetnika za uvod v Fotopub