Nad fotografijo, 2002. Foto: Alen Ožbolt
Nad fotografijo, 2002. Foto: Alen Ožbolt
Alen Ožbolt v Galeriji Photon

Postavitev Ceci n'est pas une photographie. Prostori fotografije / Na, nad, pod, čez fotografijo, ki bo v Photonu na ogled do 9. oktobr, predstavlja tako dela iz obdobja, ko je Ožbolt ustvarjal kot del tandema VSSD (Veš, slikar, svoj dolg) kot iz časa njegovega samostojnega delovanja, vse do najnovejših stvaritev iz let 2010-2013.
Zanima ga prostorska slika, v kateri prevladuje tridimenzionalnost in ambientalnost slike oziroma slikarstva, prav tako vpeljevanje prostorske in časovne kategorije v percepcijo gledalca. V takšnem ustvarjalnem premisleku odigra fotografija pomembno vlogo. Ožboltova dela se pogosto ukvarjajo z raziskovanjem kompleksnih odnosov med umetniških delom in njegovo (fotografsko) podobo in generiranjem novih pomenov fotografije.
Pri delu Incubus - Z vseh 4 strani (2010-2013) je fotografija vključena v prostorsko instalacijo. Skozi fotografijo je ideje raziskoval tudi pri delu Igra (ženska, avto in denar) iz leta 2002, ki je nastalo v sodelovanju s fotografom Bojanom Salajem. Tudi v delu Photo graph (2003) se zrcali eksperimentiranje z različnimi mediji in je zato razmislek o ontologiji podobe in o tem, kaj so gradniki oblike.
Alen Ožbolt (1966) je diplomiral na likovni akademiji v Ljubljani in v Zagrebu, pozneje pa je bil gostujoči umetnik na San Francisco Art Institute (SFAI). V delovni skupini VSSD je deloval med letoma 1984 in 1995, zatem pa stopil na samostojno pot. Ustvarja v različnih medijih in tehnikah. Od leta 2007 je profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Alen Ožbolt v Galeriji Photon