Mark Wallinger ima menda največ možnosti, da postane avtor največje javne skulpture v Veliki Britaniji. Foto: EPA
Mark Wallinger ima menda največ možnosti, da postane avtor največje javne skulpture v Veliki Britaniji. Foto: EPA
Antony Gormley: Angel of the North
Najznamenitejši sodobni javni spomenik v Veliki Britaniji je trenutno še Angel of the North (Angel s severa) Antonyja Gormleyja. Foto: Stratford-upon-Avon Decorative and Fine Arts Society

Kandidatov je sicer za zdaj še pet: poleg Wallingerja so se v ožji izbor uvrstili še Richard Deacon, Rachel Whitebread, Daniel Buren in Christopher Le Brun. Vendar pa največ možnosti pripisujejo Wallingerju, ki je predlagal, da ob cesti A2 v Kentu v bližini mednarodne železniške postaje Ebbsfleet postavijo orjaškega konja. Kip bo stal ob cesti Wapping (A2), ob kateri so na Otok več stoletij potovali konji in konjske vprege. Konj naj bi bil visok 50 metrov, stal naj bi 2,5 milijona evrov.



Spomin na osvajalce iz 6. stoletja
Mark Wallinger, ki je v devetdesetih tako kot v tujini bolj znana Tracey Emin in Damien Hirst pripadal gibanju Young British Artists (Mladi britanski umetniki), je po poročanju časopisa Guardian povedal, da je ob načrtovanju kipa mislil na velike slikarije konj, vklesane v hribovje, katerega tla sestavlja kreda, ter na zgodovinski osebnosti z imeni Horsa in Hengist, na Saksonca, ki sta v 6. stoletju pridrla na Otok. Ravno iz imena Horsa naj bi se razvilo angleško poimenovanje za konja horse in konj je postal tudi simbol grofije Kent.

Preprostost, ki se je ne naveličaš
Belega konja naj bi izdelali iz jekla, in sicer s tehnologijo, ki jo sicer uporabljajo za gradnjo ladijskih lupin. Konja bodo nato pobarvali na belo. Wallinger pravi, da si je namenoma zamislil izredno preprosto obliko konja. Tako lahko igra svetlobe bolj pride do izraza. Beli konj bo tako ob vsakem dnevnem času in ob vsakem vremenu videti nekoliko drugače. Preproste oblike pa so obenem tudi tiste, ki se jih ljudje najpozneje naveličajo.

Drugi kandidati so predlagali postavitev skulptur v obliki hiše iz recikliranih smeti (Rachel Whitebread), kompozicije krila in diska (Christopher Le Brun), gnezda iz poliedrov (Richard Deacon) in stolpa, sestavljenega iz kock, skozi katere prehaja laserski žarek (Daniel Buren).