Umetnik Rainer Opolka je pred kip Karla Marxa postavil skupino kipov volkov v nacističnem pozdravu. Foto: Reuters
Umetnik Rainer Opolka je pred kip Karla Marxa postavil skupino kipov volkov v nacističnem pozdravu. Foto: Reuters
S skulpturami se protinacistični umetniki pridružujejo še drugim gibanjem, ki so Chemnitz zajela na začetku septembra. Foto: Reuters

Rainer Opolka pred kip Karla Marxa postavil skupino kipov volkov v nacističnem pozdravu.

Ob deset volčjih kipov iz brona je umestil tudi transparente, ki obtožujejo desničarske skupine "izkoriščanja naših strahov" in opisujejo desničarski radikalizem kot "mater vseh težav", poroča BBC.

Vrnitev volkov
Kuratorji protestne razstave kipov so instalacijo poimenovali Vrnili so se volkovi, saj so se tako samopoimenovali nacisti in se tako oklicujejo tudi današnji desničarski radikalneži. Nekatere med volčjimi figurami salutirajo, druge so pripravljene na napad, spet tretje pa imajo prevezane oči. V državi, kjer so nacistični simboli prepovedani, njihova prisotnost na ulicah še bolj bode v oči.

S skulpturami se protinacistični umetniki pridružujejo še drugim gibanjem, ki so Chemnitz zajela na začetku septembra. Na koncertu proti rasizmu in ksenofobiji se je 3. septembra po ocenah mestnih oblasti zbralo 50.000 ljudi.

Prej so bili v Münchnu
Predtem so kipi stali pred sodiščem v Münchnu, ko so tam sodili neonacistki Beate Zschäpe in jo obsodili na dosmrtno ječo. Sodišče je odločilo, da je Zschäpejeva, članica celice Nacionalsocialističnega podzemlja (NSU), kriva umorov osmih priseljencev turških in enega grških korenin ter nemške policistke – v obdobju med letoma 2000 in 2007.

Povod je bil umor
Povod za napete razmere v Chemnitzu pa je bila smrt 35-letnega Nemca kubanskega rodu, ki je bil zaboden do smrti, policija pa je v povezavi z njegovim umorom pridržala 23-letnega Sirca in 22-letnega Iračana. Skrajna desnica je zatem pripravila več protestov proti priseljencem, ulice pa so napolnili tudi njihovi nasprotniki.

Tako se je 1. septembra na shodu skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), Pegide in skupine Pro Chemnitz zbralo okoli 8.000 ljudi. Protestniki so vzklikali "Mi smo narod" in "Merklova mora oditi". Obenem se je na protiprotestih s sloganom Srce namesto sovraštva zbralo 3.000 nasprotnikov. Izbruhnili so spopadi. Za nadzor med demonstracijami je skrbelo kar 1.800 policistov, poškodovanih pa je bilo 20 ljudi.