Država NSK ima trenutno že več kot 10 tisoč državljanov z vsega sveta. Foto: 1st NSK FOLK ART Biennale 2013
Država NSK ima trenutno že več kot 10 tisoč državljanov z vsega sveta. Foto: 1st NSK FOLK ART Biennale 2013
Organizatorji bienala napovedujejo tudi zelo verjetno ustanovitev spletne galerije za predstavitev sodelujočih umetnikov. Foto: 1st NSK FOLK ART Biennale 2013

Predhodne razstave ljudske umetnosti državljanov NSK-ja so prikazovale večinoma dela z neposrednimi referencami na klasično estetiko NSK-ja in ikonografijo. Organizatorji bienala, NSK država v času v Leipzigu - NSK STAAT LIPSK, želijo zdaj ta koncept popeljati še korak dlje.

"Travmatične estetske uresničitve utopij"
Pomembno vlogo pri odločanju umetnikov, da postanejo državljani države NSK, so odigrali estetika slovenskih ustanovnih skupin NSK-ja, retroprincip in čezmerna identifikacija z avantgardnimi gibanji, da bi se zgodilo (re)procesiranje travm 20. stoletja. Gibanje NSK kaže na ideološkost z njenimi lastnimi sredstvi in razkriva preobrazbo utopij v njihove travmatične uresničitve.

Pluralizem estetik
Vendar pa navdih, ki ga vizualni umetniki črpajo iz NSK-ja, ne pomeni nujno tudi slogovnega usklajevanja z njihovo prevladujočo estetiko. Novo tisočletje predstavlja nova vprašanja, teme in težave, novi mediji pa razvijajo nove načine gledanja in vidnosti, so sporočili iz Muzeja moderne umetnosti.

Prvi bienale ljudske umetnosti NSK bodo danes ob 18.00 organizatorji bienala fotografinja in urednica Jennifer Hoffert, znanstvenik, pisec in urednik Alexander Nym ter umetnik in kustos Carsten Busse predstavili v seminarju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova.

Po štirih letih prvi bienale
NSK STAAT LIPSK je bil ustanovljen leta 2010 po Prvem kongresu državljanov NSK-ja v Berlinu. Hoffertova, Nym in Busse bodo predstavili tudi primere ljudske umetnosti, ki so jo ustvarili državljani in prijatelji NSK države v času dejavnosti, ki jih je soorganiziral NSK STAAT LIPSK.