Vladimir Leben & Ercigoj Art: Pasje življenje / A Dog’s Life, vezena slika, triptih, 3 x 130 x 150 cm Foto: Galeria Kresija
Vladimir Leben & Ercigoj Art: Pasje življenje / A Dog’s Life, vezena slika, triptih, 3 x 130 x 150 cm Foto: Galeria Kresija
false
Motiv iz vezenega triptiha, ki je nastal po predlogi treh oljnih slik Vladimirja Lebna. Foto: Galerija Kresija

Triptih Pasje življenje prikazuje potepuške pse z moskovske podzemne železnice. Prvotno so ga sestavljale tri oljne slike umetnika Vladimirja Lebna, v sodelovanju z ekipo Ercigoj Art pa so nastale vezene različice slik v naravni velikosti. Za razstavo jih dopolnjuje še vezena klop, ki skupaj s slikami tvori instalacijo perona.
Leben, eden izmed ustanoviteljev Muzeja premoderne umetnosti, del tandema Galapagos in pogosti član animacijskih ekip, svoja dela pogosto nadgrajuje v sodelovanju z umetniki z različnih področij. Podjetje Vezenje Ercigoj razvija napredne tehnike vezenja že od leta 1923 in v projektu Ercigoj Art vezenje uporablja kot umetniški medij ter v sodelovanju s slikarji ustvarja nova umetniška dela s pomočjo šivank in sukancev.
Iskanje novih ustvarjalnih in tehnoloških rešitev vezenja
Proces izdelave velikih vezenin v enem kosu po Lebnovih slikah z dopolnjeno klopjo je trajal skupno več kot leto dni in 5.000 delovnih ur ter za končni rezultat zahteval nove kreativne in tehnološke rešitve, ki bodo prav tako predstavljeni v okviru razstave (28. julija in 12. avgusta ob 19. uri). Po začetnih študijah, izbiri tehnik vezenja in usklajevanju barv za posamezne dele slik so se med samo izdelavo spopadali s fizikalnimi omejitvami blaga in sukancev, predvsem zaradi velike površine in natančnih detajlov slike, razvili pa so tudi nove tehnike vezenja, ki so omogočale barvne prelive in senčenja, plastenje in uporabo tridimenzionalnih lastnosti sukanca za doseganje posebnih učinkov ter druge učinke končne vezene slike.
Vitalen in prijateljski bestiarij
Razstavo bo odprl ljubljanski župan Zoran Janković, o delu avtorja pa bo spregovoril pisatelj Jurij Hudolin, ki je ob razstavi Vladimirja Lebna označil kot "artironizatorja / ... / ki ne črpa iz kanona svetovnega ustvarjalnega diapazona, temveč s humorjem financira naš sodobni čas." "Naši psi – nemara smo vsi psi in psički vsega časa – nas peljejo po deviacijsko eksistenco, ki priča o izpraznjenosti sveta, ki ga je nemogoče nadzorovati. Lebnov bestiarij je nalašč vitalen, živ, energičen in prijateljski, saj je vsak mojster vedno proti. Redki so umetniki, ki premorejo tako ustvarjalno moč, da nihilizem transformirajo v energijo prijateljskega sistema," je o razstavi še zapisal Hudolin.

Odprtje razstave del slikarja Vladimirja Lebna v Kresiji
Odprtje razstave del slikarja Vladimirja Lebna v Kresiji