Film Socializacija bika? je prvi slovenski animirani celovečerec. Foto: Vertigo
Film Socializacija bika? je prvi slovenski animirani celovečerec. Foto: Vertigo
Vprašaj sta k naslovu dodala, ker do zadnjega nista bila prepričana, ali jima bo film uspelo končati. Foto: Vertigo

Scenarij za film sta avtorja napisala skupaj z danes že umrlim novinarjem Ivom Štandekerjem in Slobodanom Vujanovićem, likom pa so glasove posodili Brane Grubar, Niko Goršič, Violeta Tomič, Dare Valič in drugi. Vprašaj sta k naslovu dodala, ker do zadnjega nista bila prepričana, ali jima bo film uspelo končati.

V širokem tematskem razponu med ljubeznijo in politiko
Z več kot domiselno in duhovito, izvrstno animirano risbo sta avtorja uprizorila učinkovito zgrajeno, dramatično igrivo filmsko zgodbo o perečih in komičnih pojavih naše sodobnosti, v širokem tematskem razponu med ljubeznijo in politiko, realnostjo in fantastiko – vseskozi z občudovanja vredno lucidnostjo in blesteče natančnim satiričnim humorjem, je zapisano o obeh nagrajencih na spletni strani Galerije Prešernovih nagrajencev.

Vidno, a ne za vedno
Razstavo Vidno, a ne za vedno akademskih slikarjev, nagrajencev Prešernovega sklada Milana Eriča in Zvonka Čoha bodo odprli nocoj ob 19. uri.

Razstava v Kranju prikazuje oba umetnika kot slikarja in ilustratorja, za odrasle in za mlade, za oba pa velja igrivost, ki veje iz njunih del. Umetnika bo na odprtju razstave predstavil umetnostni zgodovinar Sarival Sosič, odprtje pa bo z glasbenim nastopom popestril Julijan Erič, sicer kitarist in pevec priljubljene skupine Prismojeni profesorji bluesa.

V času trajanja razstave bodo v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj potekale otroške delavnice, na katerih bodo o knjižnih ilustracijah Milana Eriča in Zvonka Čoha govorili Anja Štefan, Andrej Rozman – Roza, Roman Gašperin in Marjan Kovačič Beltram.

Ilustrirata tudi knjige
Za 3. oktober pripravljajo vodstvo po razstavi z ustvarjalcema, 25. oktobra pa vodstvo s Sosičem, po katerem bo sledil pogovorni večer z umetnostnim zgodovinarjem in umetnikoma, ki ga bo vodil vodja Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj Marko Arnež. Novembra in decembra se bodo v galeriji predstavili izbrani avtorji knjižnih izdaj, ki sta jih ilustrirala Erič in Čoh.

Slikar, ilustrator, profesor
Milan Erič se je rodil leta 1956 v Slovenj Gradcu. Leta 1979 je diplomiral na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani in tam dve leti pozneje končal tudi slikarsko specialko. Ukvarja se s slikarstvom, risanim filmom in ilustracijo. S kolegom Čohom sta do zdaj večkrat sodelovala, za svoja dela pa je prejel vrsto nagrad. Od leta 2001 je redni profesor na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.

Zvonko Čoh se je rodil leta 1956 v Celju. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je leta 1981 diplomiral iz slikarstva in tam študij nadaljeval s slikarsko specialko. Deluje na področjih ilustracije, stripa, vizualnih komunikacij, umetniškega animiranega filma in televizijskega oglaševanja. Za svoja dela je dobil več nagrad.