Odprtje razstave v Tolminu. Zdaj se razstavljeni predmeti selijo na Ptuj. Foto: Tolminski muzej
Odprtje razstave v Tolminu. Zdaj se razstavljeni predmeti selijo na Ptuj. Foto: Tolminski muzej

V Salonu umetnosti na Ptuju je vrata odprla razstava Keltskih konj topot, ki prihaja s Tolminskega, kjer so komaj pred dvema letoma odkrili zakopane konje, orožje in druge predmete keltskih bojevnikov.

Razstavo, ki zdaj prihaja v Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, so pripravili v Tolminskem muzeju, pod njo se podpisujeta avtorja Miha Mlinar in Teja Gerbec. Najdbe z območja Kobarida, ki datirajo v čas okoli leta 300 pr. n. št., so izjemnega pomena za arheologijo Posočja, Slovenije in srednjeevropskega prostora.

Kot številna druga arheološka odkritja je bilo tudi to naključno, ko so se v žlici gradbenega stroja pokazali železni in bronasti predmeti. Pokazalo se je, da gre za okostja več konj in posamezne kosti druge živali, pomešane z orožjem, vojaško opremo, deli konjske oprave in predmeti osebne noše. Večina najdb je povezanih s keltskimi konjeniki, nekaj predmetov (na primer železen srp, železova žlindra, bakrova talina in lončenina) pa je težje razložljivih, pojasnjujejo v Tolminskem muzeju.

Kelti poseljevali velik del Evrope
Kelti so sicer zaznamovali mlajšo železno dobo velikega dela Evrope, od Španije in Francije do Britanskega otočja, srednjeevropskega prostora in Male Azije. V Sloveniji smo doslej Kelte glede na raziskano materialno kulturo 3. in 2. stoletja pr. n. št. prepoznali na Štajerskem, Dolenjskem in v osrednji Sloveniji, medtem ko so na območju zahodne Slovenije keltski sledovi redki.

Razstava bo do 18. 6. na ogled vsak dan, razen nedelje in ponedeljka, od 10. do 16. ure, v soboto od 10. do 13. ure.