Če ne boste igrali, bo palica pela! Foto: Muzej novejše zgodovine
Če ne boste igrali, bo palica pela! Foto: Muzej novejše zgodovine
Foto humor Edija Šelhausa
V čigavih rokah bodo pa grablje in metle? Foto: Muzej novejše zgodovine

Fotohumor Edija Šelhausa prinaša 85 fotografij, ki jih je avtor posnel med letoma 1958 in 1972, ko je kot fotoreporter delal za različne slovenske časopise in revije. Del fotografij s tokratne razstave je bil že na ogled na Opčinah pri Trstu leta 1977, pred petimi leti pa tudi v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

85 stotink humorja
Nekatere od tokrat razstavljenih fotografij so bile že objavljene v Pavlihi, v katerem je imel Šelhaus svojo rubriko Stotinka humorja. Bine Rogelj, Peter Logar, Evgen Jurič in drugi člani redakcije so fotografije otrok, živali in humorja opremili s šaljivimi podnapisi, ki so delom priloženi tudi tokrat. Fotografijam, ki jih bralci tednika še niso videli, pa je za razstavo humorne komentarje dodal Bine Rogelj, saj prav podnapisi fotografije osvetlijo v novi luči ter jim dodajo dokumentarno in estetsko vrednost.

Po smeh do 31. avgusta
Šelhausovo fotografsko pot dodatno pojasnjujejo izrezki iz številnih publikacij, ki pišejo o delu fotografa, ki je dogodke v objektiv lovil za Slovenskega poročevalca, Delo, Tovariša in druge slovenske časopise in revije. Po opravljeni službeni dolžnosti se je s fotoaparatom odpravil v lov za čim bolj nenavadnimi in zanimivimi posnetki, ki so jih znali pričarati predvsem otroci in živali. Prav da pokažejo njegovo mojstrstvo pri tem poslu, so se v Muzeju moderne zgodovine odločili postaviti razstavo, s katero bi obenem obiskovalce tudi zabavali. Če jim je uspelo, bo mogoče preveriti do 31. avgusta.