Mapplethorpe se je rodil 4. novembra 1946 v rimskokatoliški družini v Floral Parku na newyorškem Long Islandu. Foto: EPA
Mapplethorpe se je rodil 4. novembra 1946 v rimskokatoliški družini v Floral Parku na newyorškem Long Islandu. Foto: EPA
V 80. je začel z bolj prefinjeno estetiko in fotografijo izklesanih moških in ženskih teles. Foto: EPA
Fotografijo na naslovnici prelomnega albuma Patti Smith Horses (1975), ki velja za enega najpomembnejših izdelkov v glasbeni zgodovini nasploh, je posnel Robert Mapplethorpe. Foto: Arista

Dvodelno postavitev pripravljajo 30 let po smrti enega najbolj priznanih in vplivnih fotografov poznega 20. stoletja, ki je v Guggenheimovi zbirki dobro zastopan.

Muzej je leta 1993 prejel donacijo Fundacije Roberta Mapplethorpa, ki je obsegala okoli 200 fotografij in nekaj drugih predmetov, piše na spletni strani Guggenheimove fundacije.

Polaroidi in kolaži
Prvi del razstave bo predstavil vrhunce iz Mapplethorpove zapuščine v muzeju. Med drugim bo mogoče videti izbor umetnikovih zgodnjih polaroidov, kolažev in del v mešani tehniki. Na ogled bodo tudi njegovi ikonični moški in ženski akti, pa fotografije cvetja in cvetličnih tihožitij, njegovi portreti umetnikov, znanih osebnosti in znancev ter nekaj njegovih najbolj znanih avtoportretov.

Drugi del pa bo pripovedoval o umetnikovem velikem vplivu na sodobni portret in avtoportret. Med drugim bodo z deli zastopani Rotimi Fani-Kayode, Lyle Ashton Harris, Glenn Ligon, Catherine Opie in Paul Mpagi Sepuya.

Mapplethorpe se je rodil 4. novembra 1946 v rimskokatoliški družini v Floral Parku na newyorškem Long Islandu. Leta 1962 je odšel od doma in se leto pozneje vpisal na brooklynski Pratt Institute, kjer je študiral slikarstvo in kiparstvo ter leta 1970 diplomiral.

Prijateljstvo s Patti Smith
Med študijem je spoznal umetnico, pesnico in glasbenico Patti Smith, s katero sta skupaj živela v Brooklynu in v manhattanskem Chelsea Hotelu, zbirališču umetnikov, pisateljev in glasbenikov na začetku 70. let. Patti Smith je zanj večkrat pozirala, med drugim za naslovnico svojega albuma Horses. Leta 1989, preden je umrl zaradi aidsa, mu je obljubila, da bo napisala njuno zgodbo in dvajset let pozneje obljubo izpolnila s knjigo Pač mulca.

Sprva je delal za Andyja Warhola
Kariero je sicer začel kot oblikovalec kolažev in hišni fotograf revije Andyja Warhola, Interview. Mapplethorpe je imel prvi večji razstavi leta 1977 v New Yorku. Prva je bila razstava fotografij cvetlic, v središču katere so bile njemu posebno ljube orhideje in lilije, na drugi pa je predstavil moške akte in sadomazohistične podobe.

V 80. je začel z bolj prefinjeno estetiko in fotografijo izklesanih moških in ženskih teles. Njegov odkriti homoseksualni erotizem v delih iz njegovega srednjega obdobja je sprožil veliko polemiko o javnem financiranju umetniških del.

Portreti zvezdnikov
V objektiv je večkrat ujel svoje umetniške prijatelje in znance, ljudi iz družabnega življenja in zvezdnike – med drugim so se pred njegov objektiv postavili Andy Warhol, Debbie Harry, Richard Gere, Peter Gabriel in Grace Jones.

Prvi del razstave si bo mogoče ogledati od 25. januarja do 10. julija 2019, drugega pa od 24. julija 2019 do 5. januarja 2020, sporočajo na spletni strani Guggenheimove fundacije.


V fotogaleriji spodaj si lahko ogledate nekaj poudarkov s preteklih razstav njegovih del. Foto: EPA.