Ob razstavi, ki je bila pripravljena posebej za Cankarjev dom, bodo organizirana tudi vodstva z demonstracijami delujočih modelov. Foto: Cankarjev dom
Ob razstavi, ki je bila pripravljena posebej za Cankarjev dom, bodo organizirana tudi vodstva z demonstracijami delujočih modelov. Foto: Cankarjev dom

Kot so sporočili iz Cankarjevega doma, si je razstavo od aprila ogledalo več kot 20.000 obiskovalcev. Razstavo so pripravili skupaj z beograjskim Muzejem Nikole Tesle, z njo pa so želeli počastiti 160-letnico izumiteljevega rojstva. Razstava obiskovalcem na poučen način predstavlja življenje, delo, vizijo in humanistično vlogo Tesle, velikega misleca, ki je veliko razmišljal o prihodnosti človeštva.

Razstava je razdeljena v tri tematske sklope. V prvem je predstavljeno Teslovo življenje, v drugem njegovo delo, v tretjem pa njegova doktrina. Po Jovanovićevih besedah Tesla ni imel mirnega življenja, sploh v drugi polovici je bil deležen številnih poniževanj, umrl je reven in zapuščen.

Obiskovalci si lahko med drugim ogledajo maketo hidroelektrarne na Niagari, laboratorijev na Long Islandu in v Colorado Springsu, letala za navpično vzletanje kot tudi delujoče modele indukcijskega elektromotorja s ploščatim rotorjem, Teslovega transformatorja, indukcijskega elektromotorja z ovalnim rotorjem, ladjice na daljinsko vodenje, modele vrtečega magnetnega polja ter Teslove črpalke in turbine.

Razstavo si lahko ogledate vsak dan v tednu, z izjemo ponedeljka, ob četrtkih so na voljo tudi vodeni ogledi razstave.