"Kaj, če je obstoječa forma neustrezna ali če ne predstavlja tiste dodatne vrednosti, ki jo upravičeno pričakujemo? Odgovor je ReForma," Društvo oblikovalcev Slovenije s tokratno razstavo premišljuje o aktualnih izzivih oblikovanja kot temeljnega dela poslovnega uspeha in izzivih slovenskega oblikovanja med tradicionalnim in sodobnim, trendovskim in slovenskim ... DOS razstavo svojih članov, ki predstavi dosežke slovenske oblikovalske stroke, pripravlja bienalno. Na ReFormi bodo njihovim delom pridružili še dela mladih avtorjev, izbranih na natečaju Reformator, ter predstavili opus Branka Uršiča. Foto: CD

Razstavo ReForma bodo odprli drevi ob 20. uri v prvem preddverju Cankarjevega doma, na njej pa bodo predstavili poglede oblikovalcev na stanje v vsakodnevnem življenju in skušali podati tudi nekaj njihovih nagovorov za prihodnost.
Oblikovanje je temeljni dejavnik poslovnega uspeha
Kot poudarjajo, z razstavo na obiskovalce naslavljajo tudi premislek o oblikovanju v našem vsakdanu, ki se ozira po vsestranskih spremembah in trajnostnem razvoju. S poimenovanjem ReForma odgovarjajo na dileme neustrezne forme – oblike, vidne pojavnosti, upodobitve ali konfiguracije objekta. Oblikovanje v prihodnosti vidijo kot "temeljni dejavnik poslovnega uspeha – višje dodane vrednosti vsakega izdelka ali storitve, a le, če ga bo naše okolje znalo prepoznati in vrednotiti."
Združevanje gospodarstva in kulture, mlajših in starejših
Z razstavo zato tudi prvič povezujejo gospodarstvo in kulturo, združujejo najstarejše in najmlajše ustvarjalce ter dela različnih avtorjev in različnih obdobij postavljajo skupaj, kot skupno vsebino, ki naj bi "odgrnila tančico naše resnične podobe in njene širše prepoznavnosti." Raziskujejo tudi vprašanja iskanja lastne prepoznavnosti in pozicioniranja – med tradicionalnim, sodobnim, morda celo trendovskim in resnično našim, slovenskim oblikovanjem.
Predstavljena bodo dela petindvajsetih avtorjev članov Društva oblikovalcev Slovenije (DOS), dobitniki nagrad na natečaju Reformator in Branko Uršič s svojim življenjskim opusom.
Dela članov DOS je izmed prispelih predlogov izbrala strokovna žirija v sestavi Nina Bavčer, Katjuša Kranjc, Matjaž Deu, Primož Fijavž in Hermina Kovačič. Druga žirija DOS je izbrala in podelila nagrado za življenjsko delo Branku Uršiču že pred kratkim, tretja, ki so jo sestavljali strokovnjaki različnih področij, pa je pred mesecem dni izbrala vizionarsko najpogumnejše predloge mladih avtorjev, prispele na javni natečaj Reformator. Natečaj je DOS pripravilo v sodelovanju z javno agencijo ministrstva za gospodarstvo razvoj in tehnologijo SPIRIT.
Vsi trije sklopi bodo v CD-ju predstavljeni skupaj, saj bodo skušali najti pravo razmerje prihodnjega razvoja. Na ogled bodo celovite rešitve, ki so, kot so zapisali pripravljavci razstave, vredne uresničitve in sestavljajo mozaik prihodnjih uspehov.