V opusu Fride Kahlo, ki obsega vsak 140 slik, je kar 55 avtoportretov. Na fotografiji platno z naslovom Korenine. Foto: EPA
V opusu Fride Kahlo, ki obsega vsak 140 slik, je kar 55 avtoportretov. Na fotografiji platno z naslovom Korenine. Foto: EPA
Frida Kahlo
Letos mineva 60 let od smrti Fride Kahlo, ki se je med slikarske ikone zapisala v sedemdesetih letih. Foto: EPA

Razstavo z naslovom Frida Kahlo: Umetnost, vrt, življenje bodo v newyorškem botaničnem vrtu odprli 16. maja, na ogled pa bo do novembra. Del vrta bodo spremenili v okolje znamenite Modre hiše (Case Azul), v kateri je umetnica živela in ustvarjala vse življenje.
Letos mineva 60 let od smrti znamenite mehiške umetnice, ki zadnja desetletja bolj kot kdaj koli nagovarja s svojimi avtoportreti in intenzivnim koloritom. Podobne pozornosti kot njena platna je deležno tudi Fridino z bolečino prežeto življenje. Močno jo je zaznamovala prometna nesreča, ki jo je doživela v mladosti, burni zakon s slikarjem Diegom Rivero in nezmožnost, da bi imela otroke. Vso to stisko je iskreno prenašala na lastna platna, njena umetnost pa je obenem spojena tudi z zgodovino in duhom Mehike v času njenega življenja. V njej se kažejo družbene in kulturne spremembe, ki so vodile k mehiški revoluciji. Razstava bo zato osvetljevala tudi zgodovino in duh Mehike za časa njenega življenja.
Slikarka lastne resničnosti
Frida Kahlo (1907–1954) je ustvarila več kot 140 slik (od tega je kar 55 avtoportretov) ter na ducate risb in študij. Na slikah, ne zgolj avtoportretih, razberemo simbolne upodobitve njenih telesnih in duševnih ran. Kot je dejala, nikoli ni slikala sanj, slikala je svojo resničnost. "Slikam samo sebe, ker sem tako pogosto sama in sem subjekt, ki ga poznam najbolje," je nekoč dejala.