Rembrandtova risba nosi naslov Sodba, nizozemski baročni mojster jo je narisal okoli leta 1655. Foto:
Rembrandtova risba nosi naslov Sodba, nizozemski baročni mojster jo je narisal okoli leta 1655. Foto:
Pablo Picasso: Tête de femme
Rembrandtovo risbo so ukradli dober mesec zatem, ko so iz galerije v San Franciscu odnesli Picassovo risbo Ženska glava. Policija je tako sliko kot zmikavta kmalu našla. Foto: Weinstein Gallery

Tudi enemu najboljših varnostnih sistemov, s katerim se radi pohvalijo v razkošnem hotelu Ritz-Carlton, ni uspelo onemogočiti nepridiprava, ki je z razstave odnesel Rembrandtovo delo Sodba, datirano okoli leta 1655. Risba, v hotelu na ogled kot del razstave, ki jo je pripravil The Linearis Institute iz San Francisca, naj bi bila po ocenah vredna 250.000 dolarjev (172.152 evrov), poroča BBC.
Dragoceno delo so ukradli v poznih večernih urah, med 22.20 in 22.35, medtem ko je kustosa v pogovor zamotil neki gost. Policija trenutno pregleduje posnetke varnostnih kamer, da bi odkrila storilca in potek ropa, ki ga opisujejo kot premišljenega in dobro izpeljanega. "Ko se je kustos obrnil od Rembrantda, je ta izginil," je povedal predstavnik policije Steve Whitmore. "Prepričani smo, da nam bodo sledi in posnetki varnostnih kamer pomagali razrešiti primer," je dodal.
Manjše delo z umetnikovo signaturo
Risba umetnika, ki sodi v sam vrh slikarjev in grafikov cenjene nizozemske zlate dobe, meri približno 28 cm krat 15 cm, Rembrandtovo avtorstvo pa je potrjevala umetnikova signatura na hrbtni strani. Po poročanju Los Angeles Timesa je bila risba razstavljena v hotelskem preddverju, z njo pa so želeli privabiti kupca.