Detajl iz Nočne straže. Foto: MMC RTV SLO
Detajl iz Nočne straže. Foto: MMC RTV SLO

Decembra leta 2003 so večji del muzeja, ki je bil zgrajen leta 1885, zaprli zaradi prenove. Ta naj bi trajala le nekaj let, a je na koncu vzela skoraj desetletje. Za obiskovalce je medtem ostalo odprto t. i. Philipsovo krilo, poimenovano po enem izmed sponzorjev, kamor so prenesli števine mojstrovine 17. stoletja.

Prenovljeni muzej bo odprla kraljica Beatrix
V sklopu obsežne prenove, vredne okoli 322 milijonov evrov, so stavbi uredili nov vhod in restavrirali številne galerije. Muzej je pridobil tudi dodatno razstavišče na prostem v na novo urejenem vrtu. Prenovljeno muzejsko zgradbo bo 13. aprila odprla nizozemska kraljica Beatrix, zatem pa lahko pričakujemo tudi odprtje velike razstave o nizozemski umetnosti in kulturi, ki bo zajela kar osem stoletij, od leta 1200 in 2000.

Slika v "pametnem" okvirju
Veliko Rembrandtovo oljno sliko iz 17. stoletja so v muzejsko sobo Nachtwachtzaal (Soba Nočne straže) ponovno namestili v sredo. Shranjena je bila v poseben 300-kilogramski jekleni "pametni" okvir, ki ima vgrajena senzorja za temperaturo in vlažnost. V tem okvirju so sliko leta 2003 tudi odnesli iz muzeja.