Avtoportret, ki ga je Rembrandt naslikal v zadnjih letih življenja, med 1665 in 1669. Foto: The Iveagh Bequest, Kenwood House, London/www.rijksmuseum.nl
Avtoportret, ki ga je Rembrandt naslikal v zadnjih letih življenja, med 1665 in 1669. Foto: The Iveagh Bequest, Kenwood House, London/www.rijksmuseum.nl
Rembrandt
Rembrandt ni bil le mojster portreta in historičnih prizorov, ampak tudi izvrsten krajinar. Pravzaprav so bili v tej motiviki doma vsi vodilni nizozemski mojstri tistega časa. Poleti bodo v Rijksmuseumu na ogled nekatere manj znane risbe vodilnih krajinarjev v obdobju treh stoletij. Foto: Wikipedia
Jeseni bodo odprli razstavo o trgovskih poteh med Azijo in Amsterdamom v cvetočem 17. stoletju.
Jeseni bodo odprli razstavo o trgovskih poteh med Azijo in Amsterdamom v cvetočem 17. stoletju. Foto: Wikipedia

Ravno tej se bodo letos posvetili v amsterdamskem Rijksmuseumu, kjer bodo junija odprli razstavo najlepših grafik in tiskov z upodobitvami kostumov in modnih oblačil iz zbirke muzeja. Postavitev del, ki pokrivajo dolgo obdobje med letoma 1600 in 1950, bo prva predstavitev upodobitev iz te izjemno obsežne zbirke.
Obsežni zbirki grafik je muzej prejel iz rok dveh vodilnih zbirateljev modnih grafik in tiskov - iz zbirke Raymonda Gaudriaulta in iz zbirke M.A. Ghering-Van Ierlanta. Na papirju bodo lahko predstavili ključne dosežke v ženski in moški modi od začetka 17. do zgodnjega 20. stoletja. Pod naslovom Novo za zdaj bo do septembra na ogled več sto grafik in tiskov iz zbirke muzeja. Vseh 8.000 kostumov in upodobitev oblačil pa si bo od poletja mogoče ogledati tudi na spletni strani muzeja.
Pozni Rembrandt
Ljubitelji likovne umetnosti se bodo verjetno vendarle bolj razveselili razstave, ki jo bodo odprli 12. februarja. Nizozemski slikarski velikan Rembrandt van Rijn je tudi sicer ključno ime tega amsterdamskega muzeja, a letos se bodo posvetili njegovemu poznemu ustvarjanju, obdobju, ko je nastalo nekaj umetnikovih najbolj cenjenih del. Pravzaprav gre za prvo veliko razstavo poznega Rembrandta v Rijksmuseumu. Postavitev z naslovom Pozni Rembrandt bo amsterdamska muzejska hiša postavila v sodelovanju z londonsko Narodno galerijo, dela pa bodo posodili tudi nekateri drugi vodilni evropski in svetovni muzeji. Razstavljena bodo dela, ki so nastala od leta 1652 do slikarjeve smrti 1669, na ogled pa bodo do 17. maja.
Krajina v risbi
Rembrandt bo prisoten tudi na razstavi risb krajin, ki jih bodo za to priložnost posodili različni zasebni zbiratelji in bodo na ogled med junijem in septembrom. Na ogled bo približno 120 risb krajin in marin, ki so jih med 16. in 19. stoletjem narisali mojstri, kot so Ruisdael, Brueghel, Knip, Lievens in Van de Velde.
Dišave in dragocenosti daljne Azije
V poletnih mesecih bodo razstavili tudi skulpture španskega mojstra Joana Miroja, v čas opevane nizozemske zlate dobe pa se bodo vrnili 16. oktobra. Zanimala jih bo namreč azijska kultura v Amsterdamu 17. stoletja, ko je bilo to pomembno trgovsko središče polno eksotičnih zakladov, svile, porcelana in slonokoščenih izdelkov. Azija v Amsterdamu - razstava bo na ogled do 17. januarja - bo osvetljevala tudi delovanje trgovinskih poti časa, ko so se mladeniči v želji po obogatitvi pogumno odpravljali na dolge poti okoli sveta in ko je "izdelano na Kitajskem" nosilo še popolnoma drugačen pomen.