Življenjsko pot Bogdana Groma je pred leti ovekovečila tudi RTV Slovenija v dokumentarnem filmu. Foto: Spletna stran umetnika
Življenjsko pot Bogdana Groma je pred leti ovekovečila tudi RTV Slovenija v dokumentarnem filmu. Foto: Spletna stran umetnika

V galeriji Martina Hicksa v kraju Closter v ameriški zvezni državi New Jersey so v nedeljo odprli razstavo del umetnika slovenskega rodu Bogdana Groma. Razstava Umetniška vizija v prostoru in času bo na ogled do 26. junija.

Retrospektiva del Bogdana Groma, ki živi v bližnjem Englewoodu nedaleč od mesta New York, poudarja umetnikovo obvladovanje široke ustvarjalne palete - od slik, kipov, risb, tapiserij do ilustracij. Predstavljena dela zajemajo umetnikovo 70-letno ustvarjalno pot, ki se je začela v Trstu, nadaljuje pa se v ZDA.

Izbor del Bogdana Groma si lahko ogledate na njegovi spletni strani.
Na ogled so risbe in slike s Krasa, fotografije umetnin, kot je medvedek panda, ki je našel svoj prostor v Ovalni pisarni Bele hiše Richarda Nixona, ilustracije iz knjig Marka Twaina o dogodivščinah Toma Sawyerja, tapiserije iz Nove Mehike in številna druga dela.

Bogdan Grom se je rodil leta 1918 v Devinščini pri Trstu, v ZDA pa je prispel leta 1957. Grom je umetnost študiral v Perugii, Benetkah, Rimu in Ljubljani. Po drugi svetovni vojni se je za nekaj časa preselil na Ptuj, kjer je poučeval na gimnaziji, nato pa se je do odhoda v ZDA vrnil v Trst. Njegova dela so na ogled v številnih javnih prostorih, kot so cerkve, sinagoge, muzeji, mestni trgi in veliki trgovski centri.

V New Yorku je najbolj znana njegova oprema Armenske katedrale sv. Vartana. Svoj pečat je pustil tudi v slovenski cerkvi Sv. Cirila v East Villageu, med drugim z upodobitvami križevega pota in svetnikov sv. Antona in sv. Frančiška.