V Slovenj Gradcu bienalne razstave slovenskih rokodelskih izdelkov pripravljajo že 35 let, letos pa se na postavitvi s svojimi izdelki prvič predstavljajo tudi tuji rokodelci iz 12 evropskih držav. Skupno na razstavi sodeluje 89 razstavljavcev, od tega 34 iz Slovenije. Foto: Zavod Maribor 2012
V Slovenj Gradcu bienalne razstave slovenskih rokodelskih izdelkov pripravljajo že 35 let, letos pa se na postavitvi s svojimi izdelki prvič predstavljajo tudi tuji rokodelci iz 12 evropskih držav. Skupno na razstavi sodeluje 89 razstavljavcev, od tega 34 iz Slovenije. Foto: Zavod Maribor 2012
ARTCraft
Razstavi spremlja pestro dogajanje v Slovenj Gradcu in okolici, v katerega se vključujejo domači rokodelci, ki so pripravljeni svoje znanje predstaviti in ga deliti z drugimi. Foto: Zavod Maribor 2012
Razstava Art@Craft Europe 2012, ki je del projekta EPK, bo v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec odprta do 31. maja, nato pa se 16. avgusta za mesec dni seli v Celovec. Kot je povedala direktorica Podjetniškega centra Slovenj Gradec Katarina Žagar, se dogovarjajo o še dodatnih selitvah razstave. Razstavo v Slovenj Gradcu spremlja cela vrsta drugih dogodkov. Foto: Maribor EPK 2012/Tomo Jeseničnik
Rokodelski sejem vabi v Slovenj Gradec

Art@Craft Europe 2012, tokrat prvič z mednarodno udeležbo rokodelcev iz 13 evropskih držav.

Kot pravi kurator razstave, etnolog Janez Bogataj, je razstava simbolna in problemska hkrati, z njo pa želijo Evropo opozoriti na paleto tovrstne ustvarjalnosti. Razstava Art@Craft Europe 2012 - doslej je bila to bienalna razstava domačih in umetnostnih obrti - letos ne bo toliko reprezentativna kot vse dosedanje, ampak predvsem simbolna in problemska, še pravi Bogataj.

Prva tovrstna evropska razstava
"Simbolna zato, ker bo opozarjala na številne probleme, ki so povezani s prihodnjim razvojem rokodelskih dejavnosti v Sloveniji in Evropi, problemska pa zaradi tega, ker bo skušala te probleme v vsej širini tudi odpreti, zlasti še na spremljajočem posvetu, ki bo mednarodnega značaja," je dejal Bogataj. Dodal je, da je po "njegovem skromnem poznavanju" to prva tovrstna evropska razstava.
Ko si močna tradicija in ustvarjalnost podata roke
"Razstava je lep primer, kako se naša tradicija, ki je močna in bogata, povezuje z novo ustvarjalnostjo," je ob odprtju dejal predsednik Danilo Türk, ki podpira razvoj in usmeritev rokodelcev, meni pa, da je potrebno v Sloveniji več narediti na trženju rokodelskih izdelkov. V nagovoru zbranim pred Koroško galerijo likovnih umetnosti je poudaril posebnost razstave, ki poleg izdelkov utemeljuje tudi idejo uporabe naravnih gradiv, ki so bila tudi merilo za izbor izdelkov na razstavi. Dotaknil se je tudi ekonomskih razsežnosti rokodelske dejavnosti in dejal, da bi lahko te dejavnosti predstavljale pomembno sestavino gospodarstva, pa tudi vzgoje in spoznavanja ter razširjanja kulture. Ocenil je, da je država doslej bolj slabo skrbela za rokodelce in da je prizadevnost rokodelcev slabo stimulirana.
Zlati vitico prejmeta ....
Na to že ves čas opozarjajo tudi predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki je pobudnik in glavni organizator razstave, v sklopu katere vsako leto podelijo najvišja priznanja za odličnost v rokodelski dejavnosti - zlate vitice. Letos je zbornica podelila dve zlati vitici, ki ju je danes prejemnikom izročil kurator razstave, etnolog Janez Bogataj. Zlato vitico, ki jo podeljuje Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, sta prejela Kovaštvo Krmelj iz Poljanske doline za ustvarjanje na področju kovaštva in Studio Koder ter Tina Koder iz Idrije za ustvarjalni opus in ohranjanja klekljane idrijske čipke. Doslej je zbornica skupaj z današnjima podelila 27 zlatih vitic.
Razstavo organizirajo Podjetniški center Slovenj Gradec, Mestna občina Slovenj Gradec in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, na njej pa sodeluje 89 razstavljavcev iz 13 evropskih držav, od tega 34 iz Slovenije. Gre za rokodelce, ki pri svojem ustvarjanju uporabljajo izključno določene naravne materiale.
V primerjavi slovenske in druge evropske rokodelske ustvarjalnosti je Bogataj povedal, da je večina drugih evropskih držav v nasprotju s Slovenijo usmerjena v nadgrajevanje kulturne dediščine v tehnološkem, oblikovalskem in funkcionalnem smislu. To pomeni, da intenzivno raziskujejo dediščino in iščejo nove ustvarjalne poti, medtem ko je Slovenija glede tega po njegovih besedah še na začetku.

Je pa slovenskim rokodelcem v nasprotju z tujimi uspelo ohraniti celo vrsto tehnologij za izdelavo. V nasprotju s tujimi državami ima Slovenija tudi trden in dober sistem ocenjevanja rokodelskih izdelkov, ki ga je postavila Obrtno-podjetniška zbornica.

Ročna in umetniška dela invalidov
Hkrati z 19. rokodelsko razstavo Art@Craft Europe 2012 so v Mladinskem kulturnem centru v Slovenj Gradcu odprli 4. razstavo ročnih in umetniških del invalidov Zveze delovnih invalidov Slovenije. Tudi ta razstava ima letos prvič mednarodni značaj, saj bodo na njej poleg invalidov iz Slovenije sodelovali tudi invalidi iz Avstrije in s Hrvaške in Madžarske, skupno pa je na ogled postavljenih okoli 3.000 izdelkov.

Rokodelski sejem vabi v Slovenj Gradec