Na razstavi bo na ogled tudi iluminiran misal, iniciala I
Na razstavi bo na ogled tudi iluminiran misal, iniciala I "vitez ob stolpu" z viticami, v katere je vslikan lev. Pergament s konca 15. stoletja hrani Nadškofijski arhiv Maribor. Foto: Nadškofija Maribor / Zavod Maribor 2012
Anton Martin Slomšek
Nadškofijski arhiv v Mariboru hrani knjižne dragocenosti, ki jih je prinesel škof Anton Martin Slomšek (1800-1862) ob prenosu sedeža škofije iz avstrijskega Šentandraža v Maribor leta 1859. Likovni izraz umetnin kaže, da je bila knjiga vedno predmet izmenjave in povezovanja, saj so dela v zbirki nastala v različnih kulturnih okoljih od Dunaja, Prage in Bavarske do italijanskih pravnih in znanstvenih središč. Foto: BoBo

Rokopise, fragmente, iluminirane inkunabule (okrašene tiskane knjige ali listi) in prve tiskane knjige je v Maribor pred 150 leti prinesel škof Anton Martin Slomšek. Razstava bo potekala v programskem sklopu Ključi mesta pod okriljem Evropske prestolnice kulture.

Najstarejši je fragment izpred 1.000 let
Razstavljenih bo 35 umetnin, med katerimi je najstarejši dokument dvojni list iz karolinškega rokopisa, prepisanega proti koncu 9. stoletja v severni Italiji. Večina eksponatov sodi v čas gotike in zgodnje renesanse, napisani so večinoma v latinščini ali nemščini, prevladuje religiozna vsebina. Kot je napovedala arhivistka Lilijana Urlep, je rdeča nit razstave srednjeveških rokopisov in renesančnih tiskov njihova izjemnost in lepota slikarskega okrasa. Posebno dragocen kos je izjemno lep rokopis, ki je nastal ob koncu 14. stoletja v Pragi. Na ogled bo tudi najstarejši prvotisk v Sloveniji, ki izhaja iz leta 1460.

Razstava bo pokrivala čas velikega civilizacijskega preloma v Evropi, ko sta po Gutenbergovi iznajdbi tiska leta 1450 ročno prepisovanje in slikanje postopoma izumrla in sta ju nadomestili tiskana beseda in podoba.
Razstava prestavljena zaradi vročega septembra
"Mariborska škofija obstaja skoraj 800 let in v tem času se je nabralo veliko gradiva, veliko materialne kulturne dediščine," je povedal ravnatelj nadškofijskega arhiva Jože Goličnik. Vse te dragocenosti so bile že prej dostopne strokovni javnosti, prvič pa jih bodo predstavili tudi širši javnosti. Razstavo so po besedah direktorice Evropskega kulturnega in tehnološkega centra Maribor Dragice Marinič sprva načrtovali septembra, a so jo zaradi izjemno visokih temperatur zraka prestavili na oktober. Prav tako naj bi jo postavili v dvorcu Betnava, a to zaradi nedavnega požara ni bilo mogoče.

Zdaj bodo razstavo v torek odprli v Andreanumu v središču mesta in bo na ogled do 5. decembra. Poleg tega bodo 6. novembra imeli v arhivu tudi dan odprtih vrat. Razstavo bo spremljal bogat katalog s strokovnimi besedili.