Avtor bo po razstavi vodil v torek, 8. decembra, ob 22.00. Foto: Moderna galerija Ljubljana
Avtor bo po razstavi vodil v torek, 8. decembra, ob 22.00. Foto: Moderna galerija Ljubljana
Han Hoogerbrugge
V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) pa bo na ogled projekt Hana Hoogerbruggeja Dow Jones II. Gre za instalacijo deljenega zaslona, v kateri klasični risani junaki poblazneli tečejo v isto smer, vendar jim kljub naporom ne uspe priti daleč. Foto: Moderna galerija Ljubljana

Ustvarjanje rezidenta in žiranta Animateke predstavlja razstava Mind My Gap - So Far so Evil, ki jo odpirajo danes in bo na ogled do 3. januarja. Postavitev se osredotoča na Rostov projekt Mind My Gap in predstavlja vse s projektom povezane kratke filme, prav tako umetniška dela, instalacije, rekvizite, glasbo in zakulisje 26 posnetih epizod in 20-letnega avtorjevega razvoja.

Eklektični umetnik s skrivnostnimi krajinami ustvarja edinstven, kompleksen in širen svet mešane tehnike. Temeljno gibalo njegovega ustvarjanja je glasba. Nekaj njegovih rokenreolskladb je navdihnilo nastanek grafičnega romana v nadaljevanjih Mind My Gap, ki je hitro prevzel elektronsko obliko. Do leta 2014 je bilo objavljenih 26 epizod.

Za mlajše gledalce je tu Pošast iz Nixa
Rosto je tudi avtor vrste kratkih animiranih filmov, med njimi trilogije A trilogy in Pošasti iz Nixa. Temu bo v času mednarodnega festivala animiranega filma Animateka posvečena druga razstava, ki jo bodo v ponedeljek ob 17. uri odprli v galeriji Kinodvora. Pošast iz Nixa je edini Rostov film za mlajše gledalce.

Sizifov tek Miki Miške
Še enega nizozemskega umetnika predstavljajo v sklopu 12. Animateke. V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova bo od torka do nedelje svoj projekt Dow Jones II predstavljal Han Hoogerbrugge, pionir kratkih, pogosto interaktivnih spletnih animacij in projektov na Facebooku. Velja za nadzvrstnega ustvarjalca, ki s svojimi deli z lahkoto prehaja med različnimi prostori. Na razstavi bodo predstavili instalacijo deljenega zaslona, v kateri klasični risani junaki, kot sta Betty Boop in Miki Miška, poblazneli tečejo v isto smer, a kljub obupanim naporom nihče ne pride daleč.

Animateka odpira vrata v ponedeljek s posebno projekcijo štirih filmov, ustvarjenih v 3D stereoskopski tehniki.

Mind My Gap - Trailer from Studio Rosto A.D on Vimeo.