Pri Rumeni podmornici slavnih Beatlesov je Heinz Edelmann sodeloval kot umetniški direktor, tipograf in scenarist. Foto: Heinz Edelmann/Features Syndicate in Subafilms
Pri Rumeni podmornici slavnih Beatlesov je Heinz Edelmann sodeloval kot umetniški direktor, tipograf in scenarist. Foto: Heinz Edelmann/Features Syndicate in Subafilms
Heinz Edelmann, plakati 1960-2000
Plakat V to smer iz leta 1993. Foto: Heinz Edelmann
Scenarist Rumene podmornice v Ljubljani

Podoba Rumene podmornice je verjetno najbolj znana od 45 razstavljenih plakatov, ki popeljejo po štirih desetletjih ustvarjanja enega ključnih oseb nemškega oblikovanja in ilustracije druge polovice 20. stoletja. Rodil se je leta 1934 v Češkoslovaški republiki, študij pa končal na Akademiji likovnih umetnosti v Düsseldorfu.
Na začetku kariere se je uveljavil predvsem z gledališkimi plakati in oglasi, pozneje pa je postal redni ilustrator in oblikovalec naslovnic za nemško avantgardno revijo Twen ter ilustrator pri Frankfurter Allgemeine Zeitung. Predaval je na številnih umetniških šolah in univerzah v Nemčiji in na Nizozemskem, v zadnjih letih na Akademiji likovnih umetnosti v Stuttgartu. Leta 1964 je postal član mednarodne grafične zveze Alliance Graphique Internationale.
Edelmann je bil za svoje delo večkrat nagrajen, med drugim so mu leta 1984 podelili kulturno priznanje mesta Essen, leta 2005 pa Masters Series Award SVA v New Yorku.
Oblikovalec s smislom za humor
Heinz Edelmann je po besedah kuratorja in kritika Alaina Weilla pripadal "tisti majhni skupini grafičnih oblikovalcev, ki so delali skoraj vse: na stotine plakatov za gledališče in nemško televizijo, ilustracije za revije, otroške knjige, slavni animirani film o skupini The Beatles, Rumena podmornica, in naslovnice knjig za stuttgartsko založbo Klett-Cotta …" Vendar kot sklene, je bil najprej "človek s skromno in dobrodušno pojavo in smislom za humor, ki je znal priti do bistva stvari, hkrati pa je znal z otroškim navdušenjem, leto za letom, ustvarjati majhne svetove, iz katerih je sestavljeno njegovo pozorno in velikodušno vesolje."
Razstavo, ki jo bodo odprli danes ob 20.00, je večer pred tem uvedlo predavanje Edelmannove hčerke in ilustratorke Valentine Edelmann, ki ji je sledila prva slovenska projekcija Rumene podmornice. Postavitev, ta bo odprta do 6. januarja, organizira zavod za kreativno produkcijo Emzin.

Scenarist Rumene podmornice v Ljubljani