Foto:
Foto:
Veno Pilon je večino ustvarjalnega življenja preživel v Parizu.
Veno Pilon: Iz okolice Firenc

Fotograf in slikar Pilon je fotografije posnel med vračanjem jugoslovanskih izseljencev iz Francije v domovino leta 1947. Svoje sopotnike je posnel v trenutkih, kot sta čakanje na vlak in pregledovanje dokumentov. Posnetke je večinoma kot negative ohranil Venov sin Dominique, ki jih je za retrospektivno razstavo leta 2001 podaril Moderni galeriji.



Dokumenti, fotografije in avtobiografska pripoved
Obiskovalci razstave si lahko tako ogledajo seznam potnikov, ki so v bazo za repatriacijo izseljencev v Kamniku prispeli novembra 1947, 13 izvirnih fotografij in nedavno tega narejene povečave, izdelane iz ohranjenih negativov. Za popolno razumevanje razstave pa si lahko obiskovalci preberejo še poglavje iz Pilonove avtobiografske pripovedi Na robu, v katerem avtor še drugače popiše situacije, ki jih je ujel na fotografijah.

Iz zapuščine je nastala galerija
Veno Pilon se je konec 19. stoletja rodil v Ajdovščini, kjer od leta 1973 v hiši, v kateri je imel njegov oče pekarno, deluje Pilonova galerija. Nastala je iz umetniške zbirke, ki jo je Dominique po očetovi smrti leta 1970 podaril Ajdovščini. Poleg stalne zbirke Pilonovih del in osebnih predmetov v njej gostujejo tudi občasne zbirke.

Pomemben zlasti kot ekspresionist
Večino svojega ustvarjalnega življenja je Veno Pilon preživel v Parizu. Sredi 30. let se je poleg ustvarjanja slik in grafik posvetil tudi fotografiranju, preživljal pa se je tudi s prevajanjem, pesništvom, časnikarstvom in scenografijo. Pomemben je bil prevsem kot predstavnik ekspresionizma, v katerem sodi v sam vrh evropske ustvarjalnosti.