Razstavljene grafike so posnetki Banksyjevih grafitov z vedno aktualnimi idejami, ki se dotikajo tem, kot so religija, vojna ter prepad med bogatimi in revnimi. Foto: BoBo
Razstavljene grafike so posnetki Banksyjevih grafitov z vedno aktualnimi idejami, ki se dotikajo tem, kot so religija, vojna ter prepad med bogatimi in revnimi. Foto: BoBo
Banksy
Število originalnih grafik je običajno omejeno na nekaj sto, vsaka pa stane več tisoč evrov. Foto: BoBo
Banksy
Ob osrednji razstavi Banksyjevih del bo Layerjeva hiša ponudila tudi spremljevalni festival Layer, Hvala za rože. Foto: BoBo
Banksy
Banskyjevi v svojih vizualno dopadljivih grafitih prinaša piker komentar trenutnega političnega in družbenega dogajanja. Foto: BoBo

Pod naslovom Thank You For The Flowers (Hvala za rože) bodo v Layerjevi hiši na ogled postavili približno 70 del, predvsem grafik in plošč, ki prihajajo iz zbirke zasebnega zbiratelja iz Gorenjske. Nekaj del - predvsem gre za naslovnice plošč - v Kranju še čakajo, saj se je zapletlo pri pošiljanju iz Francije, od koder so dela namesto v Slovenijo poslali na Slovaško.

Vsak grafit dobil le nekaj sto originalnih grafik
S kranjsko postavitvijo Banksyjeve grafike ne bodo prvič na ogled le v Sloveniji, ampak tudi širši regiji. Gre predvsem za posnetke grafitov, na katerih Banksy na duhovit način spodbuja k razmisleku o aktualnih temah in kritično opozarja na nesmiselnost vojne, nepravični prepad med bogatimi in revnimi ter druge problematike sodobne družbe. "Banksy na dogajanje na neki določeni lokaciji in v nekem časovnem obdobju reagira z grafitom, ki ga prenese na grafiko," je pred odprtjem postavitve dejala vodja umetniškega programa Zala Vidali. Število originalnih grafik je običajno omejeno na nekaj sto, vsaka pa stane več tisoč evrov.

Po besedah Vidalijeve gre za podobe, ki niso nujno visoko umetniške. "Banksy je namreč popikona in zato na razstavi ne pričakujemo le ljubiteljev umetnosti, temveč tudi tiste, ki jih zanima popularna kultura," pravi. Kot rečeno, je del razstave namenjen tudi predstavitvi naslovnic plošč, med katerimi je album britanske skupine Blur.

Urbani Zorro
"V zgodovini zahodne umetnosti ni še nobenemu umetniku uspelo, da bi s takšnimi temami v tolikšnem obsegu pritegnil svetovno občinstvo," je o najbolj znanem grafitarju pred nedavnim dejal Stefano Antonelli, kurator potujoče razstave v muzeju rimske palače Cipolla. Bristolskega anonimneža pogosto imenujejo tudi za kralja urbane umetnosti, modernega urbanega Zorra ali celo sodobnega Picassa.

Razstava, ki jo v Kranju odpirajo danes ob 18.00 in bo na ogled do 28. septembra. V nasprotju s postavitvami, ki so jih oziroma jih bodo v teh tednih odprli v Rimu, Münchnu in Amsterdamu, ne gre za v naprej pripravljeno razstavo, ki bi se tržila po galerijah, temveč za enkratno razstavo, pripravljeno v sodelovanju z zasebnim zbirateljem.

Ob grafitarju bodo v Layerjevi hiši predstavili tudi Moving Graffiti srbskega umetnika ABVH, ki Banksyjeve grafite spreminja v dinamično nekajsekundno premikajočo se podobo prek formata GIF, vizualno mapiranje na freske Layerjevih učencev Layer Banksy kranjskih avtorjev Jakoba Drmote in Domna Dolenca ter desetminutni izsek iz filma Style Wars 2 Velija in Amosa, slovensko-švicarske naveze.

Banksy v Gazi
V sosednjem Stolpu Škrlovec bodo posebno pozornost namenili Banksyjevi navzočnosti v Gazi. Gre za fotografije Banksyjevih umetniških intervencij, na katerih je na stenah porušenih stavb Bližnjega vzhoda izrazil svoje nestrinjanje s politiko Izraela, posnel pa jih je Shadi AlQarre. Kranj pa bo ob tej priložnosti postal bogatejši za kak grafit.

Ob osrednji postavitvi pripravljajo še več drugih spremljevalnih dogodkov. Layerjeva hiša, ki jo upravlja Zavod Carnica, bo denimo prizorišče tretjega likovno-glasbenega festivala Pleska, potekala bo tudi delavnica svetlobnih grafitov in senčnih kolažev nemškega kolektiva RaumZeitPiraten. Pripravili bodo tudi delavnico kvačkanih grafitov in delavnico za upokojence ter avgusta na ogled postavili še razstavo odporniških grafitov med drugo svetovno vojno.

Banksyjeva razstava v Kranju
Banksyjeva razstava v Kranju