Eden izmed najzgodnejših van Goghovih motivov je bil neizprosno življenje rudarske skupnosti. Foto: Reuters
Eden izmed najzgodnejših van Goghovih motivov je bil neizprosno življenje rudarske skupnosti. Foto: Reuters
Skici v svinčniku, ki ju je umetnik priložil pismu svojemu bratu. Foto: Reuters
Komplementarna postavitev razstavi, o kateri gre beseda tukaj, je na ogled v bližnjem mestu La Louviere; tam so zbrana dela sodobnega flamskega mojstra Luca Tuymansa. Foto: Reuters

Razpon del, ki jih v Galeriji lepih umetnosti v Monsu razstavljajo v okviru postavitve Van Gogh v Borinagu: Rojstvo umetnika - od še nerodnih skic 25-letnika pa do risb, v katerih je že viden dotik poznejšega umetnika - je zanimiv tako za akademike kot za laične radovedneže, obljubljajo Belgijci. Obenem pa razstava ponuja tudi nauk o pomembnosti vztrajanja: izkaže se namreč, da je še celo veliki Vincent van Gogh na začetku ustvarjal ... kilavo.

"Saj vidim, da še ni nič vredno," je svojemu slikarskemu promotorju (in starejšemu bratu) Theu v pismu priznal Vincent; priložil je dve majhni skici s svinčnikom, na katerih je skušal upodobiti mukotrpno eksistenco rudarjev v premogovniku Borinage, med katerimi je živel v letih 1878-1880. "Ampak," je še dodal, "začenja se izoblikovati."

Poleg pisem, nakracanih v rudarskih kolibah, razstava na ogled postavlja razvoj van Goghove tehnike, tako v svinčniku kot oljni barvi. Čeprav so razstavljena večinoma samo zgodnja dela, med njimi izstopa razkošni, s soncem obsijani impresionizem platna Ulica v Auvers-sur-Oisu, ki ga je naslikal v zadnjih tednih pred smrtjo.

Življenje med garači
Van Gogh je risal vhode v jame, pa preproste kolibe, njive krompirja in celo notranjost rudnika, ki jo je preučil med spustom v podzemlje. V mladostnem zagonu goreče vernosti - ta se bo v poznejših letih umaknila samomorilskemu obupu - je pisal: "Tistih, ki delajo v tem, v drobovju zemlje, kot na primer rudarji globoko v jamah premoga, se beseda evangelijev globoko dotakne."

Postavitev zaokrožijo dela umetnikov, ki so mladega slikarja navdihovali, še posebej slike Jean-Francoisa Milleta, ki je upodabljal prizore kmečkega življenja. In nato je tu še navdihujoča sklepna soba razstave: ta pokaže, kako se je van Gogh, takrat že vrhunski slikar, v zadnjih mesecih življenja vrnil k študijam človeškega telesa, ki jih je opazoval v priljubljenem medicinskem učbeniku.

EPK 2015
Razstavo v mestu, ki je uro vožnje oddaljeno od Bruslja, je od januarskega odprtja obiskalo že sto tisoč ljudi. V zadnjih šestih tednih bo na ogled po podaljšanem urniku, na velikonočno nedeljo pa bo obisk brezplačen. Mons bo svoje leto v kulturnem popku Evrope praznoval z odprtjem kar petih novih muzejev.