V središču Salgadove fotografije so bili vedno ljudje v vsakodnevnem boju za preživetje in obstanek: dokumentiral je lakoto in državljansko vojno v Afriki, kasneje pa 15 mesecev posvetil beleženju posledic suše v Sahelu, Južni Afriki, iskajoč način posredovanja vizualnega sporočila žrtev humanitarne katastrofe. Foto: Reuters
V središču Salgadove fotografije so bili vedno ljudje v vsakodnevnem boju za preživetje in obstanek: dokumentiral je lakoto in državljansko vojno v Afriki, kasneje pa 15 mesecev posvetil beleženju posledic suše v Sahelu, Južni Afriki, iskajoč način posredovanja vizualnega sporočila žrtev humanitarne katastrofe. Foto: Reuters
S. Salgado
Salgado in njegov opus sta bila tudi tema lanskega dokumentarnega filma Sol zemlje (The Salt of the Earth). Foto: Reuters
Tone Lapajne
Kot slikar je Tone Lapajne na prizorišče odločneje stopil po letu 1975, pri svojem delu pa uporabljal akrilne barve in izvirni slikarski material - barjansko zemljo, ki jo je nanašal na juto, pozneje pa na platno. Foto: Obalne galerije Piran
Marina Abramović in Ulay
V Mestni galeriji Ljubljana se bodo poklonili svetovno slavnemu umetniku performansa Ulayu. ki živi v Ljubljani. Foto: The Artist is Present

Sebastião Salgado, eden trenutno najuglednejših in v svetu najbolj iskanih živečih fotografov, se bo v Galeriji Jakopič in v Mestnem muzeju Ljubljana predstavil s projektom Geneza. Projekt, ki je nastajal osem let in geografsko zajema vse celine, je fotografov odziv na bridkosti
človeštva, ki jih je kot svetovni popotnik in fotoreporter beležil v desetletjih svoje kariere.

Pri ustvarjanju Geneze se je Salgado osredotočil na harmonične podobe neokrnjene narave, divjega življenja, pokrajin in domorodnih ljudstev, povzema umetniška vodja Galerije Jakopič in Galerije Vžigalica Marija Skočir. Na svojih poteh je fotograf dokumentiral arktične in puščavske pokrajine, tropski deževni gozd, morsko in drugo divje življenje ter ljudstva, ki še vedno živijo v skladu s svojimi pradavnimi tradicijami. Razstava je v ciklih deljena na pet geografskih regij: Svetišča Zemlje, Južni planet, Afrika, Amazonija in Pantanal ter Severni kraji.

V MGML bo razstava prostorsko prilagojena predstavitvi na dveh lokacijah, v Galeriji Jakopič in v Mestnem muzeju Ljubljana. Tako si bo mogoče ogledati vseh 245 črno-belih fotografij velikih formatov.

ALUO ob sedemdesetletnici
Galerija Jakopič pa bo v prihodnjem letu gostila še dva velika projekta - razstavo ALUO LXX, ki
nastaja ob 70-letnici delovanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), in posthumno retrospektivo slovenskega umetnika Toneta Lapajneta. Umetnik je danes poznan predvsem po slikah, ki jih je snoval s pomočjo prsti, običajno barjanske in tudi solinske, razstava pa bo predstavila vrhunce njegovega opusa v različnih likovnih zvrsteh.

Umetnižnica - knjižnica za umetnine
Galerija Vžigalica bo besedah Skočirjeve začela z novo programsko platformo, ki jo bo glede na
uspešnost pilotskega projekta razvijala dalje v letu 2017. S projektom Umetnižnica bo vzpostavila model knjižnice umetniških del, ki bo članom omogoča izposojo umetniških del za nekaj mesecev.

V Mestnem muzeju Ljubljana bodo po besedah vodja kustodiata Mestnega muzeja Ljubljana Irene Žmuc ob koncu prihodnjega leta odprli razstavo Tovarne v Ljubljani, ki bo predstavila ljubljansko industrijo od začetkov do najnovejšega časa. Poudarki bodo na vrstah industrije, odnosu med kapitalom in delom, družbenim vključevanjem industrije ter vplivom razmestitve industrije v mestu na urbanistični razvoj mesta.

Prenovljena Plečnikova hiša v polnem zagonu
V prenovljeni Plečnikovi hiši, v kateri so v dveh mesecih po Peršinovih besedah našteli kar 3500 obiskovalcev, bodo pripravili tri občasne razstave, med njimi razstavo Plečnikovi mostovi in ureditve nabrežij v Ljubljani. Poleg tega bo v njej začelo delovati Plečnikovo študijsko središče.

V Mestni galeriji Ljubljana v sodelovanju z zagrebškim Muzejem sodobne umetnosti pripravljajo pregledno razstavo kipov, instalacij, risb in slik Ivana Kožarića, ki velja za enega najpomembnejših umetnikov na Hrvaškem. Leto bodo zaključili z uveljavljenim mednarodnim umetnikom Frankom Uwejem Laysiepenom - Ulayem. Razstava bo po Peršinovih besedah predstavila od Ulayevih skupnih projektov z Marino Abramović do njegovih samostojnih akcij v polju performansa.

Bežigrajska galerija bo prihodnje leto obeležila 40-letnico obstoja. Po besedah umetniškega vodje galerije Miloša Bašina bodo jubilej obeležili s pregledno razstavo umetniških del in dokumentarnih gradiv, ki bodo osvetlila programska izhodišča in poetiko galerije.

V galerijskem programu Kulturnega centra Tobačna 001 se bodo tudi v letu 2016 izmenjevale razstave avtorjev iz lokalnega in mednarodnega prostora. Tuji umetniki od leta 2011 prihajajo v rezidenčni center na povabilo kuratorske ekipe KC Tobačna 001.