Štefi P. Borko se v Univerzitetni knjižnici Maribor predstavlja s ciklusom socialnih fotografij, v katerem skozi fotografski objektiv odkriva pristen stik starostnikov z domačimi živalmi. Foto: Fotoklub Maribor
Štefi P. Borko se v Univerzitetni knjižnici Maribor predstavlja s ciklusom socialnih fotografij, v katerem skozi fotografski objektiv odkriva pristen stik starostnikov z domačimi živalmi. Foto: Fotoklub Maribor
21st Cent EVA - v njeni koži
Eve Petrič se z razstavo 21st Cent EVA - v njeni koži, ki prikazuje ujetost ženske v družbene norme, predstavlja v mariborski Fotogaleriji Stolp. Foto: Fotogalerija Stolp

Fotografske razstave so del projekta, ki se osredotoča na temo boja za pravice delavcev in položaj žensk v družbi. Osrednji del je razstava Budnost, boj, ponos: Skozi njene oči, ki z deli 13 umetnic poskuša spodbuditi obiskovalce k razmisleku o enakosti v današnji družbi.

Povezovanje zgodovinskih mejnikov z aktualnostjo
Projekt Skozi njene oči, v katerem sodeluje šest partnerjev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Nemčije in Slovaške, spada v programski sklop Evropski spomini v okviru programa Evropa za državljane, ki ga financira Evropska komisija. Namen projekta je zaznamovanje pomembnih mejnikov v zgodovini in njihovo povezovanje z aktualnimi dogajanji.

Pri projektu kot partner med drugim sodeluje tudi Fotoklub Maribor, ki je pripravil razstave fotografij v uvodu navedenih slovenskih avtoric. Predstavnik kluba Branimir Ritonja je na januarski predstavitvi projekta povedal, da sta "dve razstavi bolj dokumentarni, dve bolj avtorski".

Raziskovanje sinergij in enakopravnosti
Razstavo del Štefi P. Borko, naslovljeno Sinergije 2, in razstavo del Sandre Požun, naslovljeno eNAkopRAVNOST JE raz(no)LIČNA so v Univerzitetni knjižnici Maribor odprli že dopoldanskih urah. Borkova se predstavlja s ciklusom socialnih fotografij, v katerem skozi fotografski objektiv odkriva pristen stik starostnikov z domačimi živalmi, Požunova pa se s svojim ciklom osredotoča na ženski akt.

Spremembe v tradicionalni iranski družbi
V Fotografskem muzeju Maribor so popoldne odprli razstavo Mance Juvan, naslovljeno Sodobne Iranke. "Mednarodno ni znano, da iranske ženske doživljajo spremembe in razhajanja z normami tradicionalne iranske družbe. Vpogled v njihovo vsakdanje življenje nas bo približal spremembam, ki jih doživljajo," so zapisali organizatorji.

Lik sodobne ženske 21. stoletja
Zvečer pa so v Fotogaleriji Stolp odprli še razstavo Eve Petrič, ki je svojo postavitev naslovila 21st Cent EVA - v njeni koži. Ta po besedah Ritonje prikazuje ujetost ženske v družbene norme. "Tudi če je ženska uspešna, v politiki ali gospodarstvu, jo doma čakajo gospodinjska opravila. Za moške to ne velja," je še dejal predstavnik Fotokluba Maribor.

Te štiri razstave bodo na ogled do konca marca ali sredine aprila. V Umetnostni galeriji Maribor pa je v okviru projekta še do 11. marca na ogled razstava Budnost, boj, ponos: Skozi njene oči.

Štiri slovenske fotografinje v Mariboru
Štiri slovenske fotografinje v Mariboru