Janez Marenčič, Dubrovnik II, 1949. Foto: Gorenjski muzej Kranj
Janez Marenčič, Dubrovnik II, 1949. Foto: Gorenjski muzej Kranj
Janez Murovec
Janez Murovec, Pridi, pomlad!, okoli 1955. Foto: Gorenjski muzej Kranj

Do 2. septembra bo na razstavi na ogled 41 fotografij 15 kranjskih avtorjev, ki so nastale v prvih treh povojnih desetletjih. Med drugim si je mogoče ogledati fotografije prvih članov kranjskega fotografskega društva Mira Kelbla, Branka Komaca, Toneta Marčana, Janeza Marenčiča in Alojzija Žiberta.
Kranjski fotografi so po drugi svetovni vojni najprej preizkušali v tedaj značilnih motivnih področjih, kot sta dokumentarna (reportažna) in izrazna fotografija, ki je pogosto temeljila na starejših, idealiziranih realističnih, impresionističnih in romantičnih vzorcih. Svoj ustvarjalni vrh pa so dosegli prav v petdesetih letih 20. stoletja.
V Kranju se lahko pohvalijo z dolgo tradicijo, saj se je prav tu rodil prvi slovenski fotograf in fotografski izumitelj Janez Puhar (1814-1864). S popotno fotografijo je tradicijo nadaljeval Kranjčan Christian Paier, v začetku 20. stoletja pa Ivan Jagodic, ki je imel v Kranju svoj fotografski atelje.
Prav v Kranju, natančneje v gostilni pri Mayrju, so pozimi leta 1910 ustanovili prvi slovenski fotografski klub amaterjev. Delovanje kluba je sicer zamrlo do začetka prve svetovne vojne, a amatersko društvo Foto-kino, ki je bilo ustanovljeno sicer nekaj desetletij pozneje, 4. aprila leta 1949, se je obdržalo in deluje do danes; od leta 1960 pod imenom Fotokinoklub Janez Puhar in od leta 2001 kot Fotografsko društvo Janez Puhar.