Uroš Weinberger, Vsiljivec (detajl), 2012, olje na platnu. Foto: DK
Uroš Weinberger, Vsiljivec (detajl), 2012, olje na platnu. Foto: DK
Uroš Weinberger, Jumping Jack (detajl), 2012, olje na platnu.
Uroš Weinberger, Jumping Jack (detajl), 2012, olje na platnu. Foto: DK

Dela na razstavi Displaced world, deplasiran svet kažejo nadaljevanje umetniškega kreda slikarja, ki verjame, da mora umetnost odražati in kritizirati družbeno realnost na sebi lasten estetski način. Nekatera razstavljena dela so tako nastala kot odziv na dogodke, ki so lani pretresali Slovenijo, in se ukvarja z odnosom družbe do drugačnih, njenih "šibkih" členov.
Nadzor, ki ga vsiljujejo mediji, simbolizirajo kačaste cevi, ki z zvočno instalacijo povezujejo galerijski prostor s platni, na katerih se motiv cevi ponovi. Ob instalaciji, ki skuša predreti galerijski prostor in prodreti v zunanjost, se gledalec zave tudi lastne vpetosti v ta deplasiran svet.
Zmagovalec bienalne razstave Pogled 6.
Uroš Weinberger, ki se je rodil leta 1975, je študij slikarstva zaključil leta 2003, dve leti kasneje tudi podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 2002 se je izpopolnjeval na Akademiji za likovno umetnost v Sofiji, leta 2009 pa na kulturni rezidenci Ministrstva za kulturo v Berlinu. Samostojno razstavo v mariborski galeriji predstavlja kot nagrajenec bienalne razstave Pogled 6. Pogled na likovno umetnost Slovenije na temo Jaz, tukaj, zdaj, pri kateri je sodelovalo devet slovenskih regionalnih galerij. Prepričal je z delom Acid Rain, ki se kot večina njegovih del iz zadnjega obdobja nanaša na ekološke tegobe našega časa. Weinberger živi in ustvarja kot samostojni kulturni ustvarjalec v Ljubljani.
Razstava v Umetnostni galeriji Maribor bo odprta do 11. avgusta.

Uroš Weinberger: Deplasiran svet
Uroš Weinberger: Deplasiran svet