Projekt Opijske ladje je bil prvič predstavljen v sklopu serije Mimogrede v organizaciji Kina Šiška in podjetja TAM-TAM. Foto: BoBo
Projekt Opijske ladje je bil prvič predstavljen v sklopu serije Mimogrede v organizaciji Kina Šiška in podjetja TAM-TAM. Foto: BoBo

Konec meseca pa bo postal še knjiga.

Poslikana keramika in pripovedovanje
Čaj za pet: Opijske ladje je vizualni esej, ki združuje poslikano keramiko in pripovedovanje. Osrednji del projekta je pet ročno poslikanih čajnih setov za kitajski čajni obred, ki prikazujejo zgodovino trgovine z opijem in čajem v 2. pol 18. in 19. stoletju na Kitajskem. Namesto razstave so dela predstavljena s čajnimi obredi za skupine petih obiskovalcev, na katerih je čaj postrežen v čajnih setih.

Vsak set predstavlja eno opijsko ladjo in njeno zgodbo. Prek nje pa ne pripoveduje zgolj o tem zgodovinskem obdobju, temveč pojasnjuje in vpenja njegove posledice v današnje politične in družbene razmere, piše na spletni strani Gledališča Glej, ki je projekt vzel pod svoje okrilje. Keramiko je izdelala Anja Slapničar, koncept, izvedbo in poslikavo keramike pa podpisuje Neja Tomšič.

Projekt Opijske ladje je bil prvič predstavljen v sklopu serije Mimogrede v organizaciji Kina Šiška in podjetja TAM-TAM. Med drugim je doslej gostoval na 33. Sarajevski zimi ter na festivalih Sofia Underground in Azores Fringe.

V založbi Rostfrei
Zgodba opijskih ladij bo kmalu zaživela tudi kot knjiga, ki bo konec meseca izšla pod okriljem slovenske založbe Rostfrei. Ta se predstavlja kot platforma za publikacije z inovativno, kritično in umetniško vsebino.


V fotogaleriji si lahko ogledate nekaj fotografij umetniškega projekta Čaj za pet - Opijske ladje. Foto: Barbara Poček/Gledališče Glej.