Dejan Habicht, One Gasoline Station, 2010. Foto: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Dejan Habicht, One Gasoline Station, 2010. Foto: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
false
Tanja Lažetić, Coloured People in Black and White (Yellow), 2010. Foto: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
false
Tadej Pogačar, Various (Small) Pieces of Trash, 2010. Foto: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.

Prvo knjigo umetnika je Ed Ruscha izdal leta 1962 v samozaložbi. Tanka, cenena knjižica z naslovom Twentysix Gasoline Stations ob izdaji ni vzbudila zanimanja občinstva, Kongresna knjižnica pa jo je zaradi "neortodoksne oblike in pomanjkanja informacij" zavrnila. A čez čas je ta knjiga umetnika pridobila kultni status.

Odzivi na Ruscheve ideje
V šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja je Ruscha izdal več serij malih fotografskih konceptualnih knjig umetnika. Te so pozneje postale izredno popularne, v zadnjih desetletjih pa so številne knjige umetnika nastale kot poklon, komentar ali parafraza Ruschevih.

Med njimi Burning Small Fires (1968) Bruca Naumana, ko je Nauman zažgal kopijo Ruscheve Various Small Fires and Milk (1964) in zažig dokumentiral, Some Las Vegas Strip Clubs (2008) Julie Cook, Fifty-one US Military Outposts (2010) Mishka Hennerja, ki prikazuje zračne posnetke ameriških mednarodnih vojaških baz.

Ruschevo rojstno mesto končni cilj
V galeriji Gagosian v Los Angelesu bo razstavljen izbor okoli sto takšnih knjig umetnika. Razstava Books & Co. bo v Los Angeles, Ruschevo rojstno mesto, pripotovala po predstavitvah v galerijah in muzejih v New Yorku, Münchnu in Parizu v zadnjih treh letih. Tu bo predstavljena ob razstavi Ed Ruscha: Tiski in fotografije in na ogled med 28. julijem in 9. septembrom 2016.

Tadej Pogačar se bo predstavil s knjigo umetnika Various (Small) Pieces of Trash, Dejan Habicht s knjigo umetnika One Gasoline Station in Tanja Lažetić s knjigama Coloured People in Black and White (Yellow) ter Nine Swimming Pools behind a Broken Glass. Vse so izšle v letu 2010 v samozaložbi oziroma v založništvu Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E.

Pol stoletja od prve slovenske knjige umetnika
Prav letos je minilo pol stoletja od izida prve izdaje knjige umetnika v Sloveniji Artikel: KNJIGA (1966) Marka Pogačnika, ki je napovedala več pomembnih novosti. Te knjige so izhajale v majhnih nakladah, v samozaložbi, izdelane pa so bile ročno. Te značilnosti so zaznamovale tudi produkcijo knjig gibanja OHO v letih 1966-1969. Prav knjiga umetnika je temu gibanju, ki je v umirjenost lokalnega modernizma prineslo odklon, eksces in provokacijo, omogočila preboj v svet likovne umetnosti.