Objekti Aleksandre Saške Gruden pod naslovom Nebo v meni in slike Simone Šuc Barvni vrt bodo v Celovcu na ogled do 25. septembra. Foto: BV
Objekti Aleksandre Saške Gruden pod naslovom Nebo v meni in slike Simone Šuc Barvni vrt bodo v Celovcu na ogled do 25. septembra. Foto: BV

Leta 1970 rojena Aleksandra Saška Gruden je študirala na Pedagoški fakulteti v Mariboru, nato pa študij nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomirala iz performansa na oddelku za kiparstvo. V Šoli za uporabno umetnost Famul Stuart v Ljubljani je poučevala kiparstvo, od leta 1991 dela tudi kot novinarka na področju kulture pri programu Ars Radia Slovenija.

Je izjemno aktivna in angažirana umetnica, vključena v številne umetniške projekte. Aleksandra Saška Gruden je tudi predsednica umetniškega sveta Društva likovnih umetnikov Ljubljana. Ukvarja se s kiparstvom, prostorskimi postavitvami in intervencijami, performansom, fotografijo, videom, scenografijo, risbo, slikarstvom in grafiko. Živi in ustvarja v Mariboru in Ljubljani.

Simona Šuc se je rodila leta 1972. Študirala je pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Mariboru in nato leta 2000 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Organizirala je likovnoteoretska srečanja na Gaju nad Mariborom, kjer so se predstavili slovenski umetniki mlajše generacije, in bila soustanoviteljica društva TU, s katerim je izvedla več prostorskih intervencij v Mariboru.

Sodelovala je pri restavriranju spomenikov sakralne dediščine v severovzhodni Sloveniji, redno razstavlja doma in v tujini. Zaposlena je v Umetnostni galeriji Maribor.

Razstava, ki bo na ogled do 25. septembra, je del izmenjalnega razstavnega programa članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) v galeriji BV v Celovcu, so sporočili iz ZDSLU-ja.