Milena Usenik, Črtni kontrast,1975. Foto: Moderna galerija
Milena Usenik, Črtni kontrast,1975. Foto: Moderna galerija
Boris Jesih, Samo za moške, 1971; OHO/Marko Pogačnik, Tinza, 1968; Dan, 1968
Boris Jesih, Samo za moške, 1971 (levo); OHO/Marko Pogačnik, Tinza, 1968; Dan, 1968 (desno). Foto: Moderna galerija

Razstava, ki je gostovala že v Kölnu in na Dunaju, je v madžarski postavitvi dopolnjena z deli vzhodnoevropskih umetnikov in ob umetniška imena svetovnega kova postavila tudi dela šestih slovenskih ustvarjalcev.

V izhodišču obsega projekt popart dela iz šestih muzejev, povezanih s fundacijo nemških industrialcev in zbiralcev Petra in Irene Ludwig, v Budimpešti pa so izbor prvih dveh postavitev razširili z izbranimi deli madžarskih in vzhodnoevropskih, med njimi tudi slovenskih umetnikov.

Moderna galerija je tako budimpeškemu muzeju Ludwig do 3. januarja posodila slike Zmaga Jeraja (---XI, 1970), Borisa Jesiha (Samo za moške, 1971), Janeza Logarja (Dvojni moire-jež, 1970 in Portret Karla Rupla, 1971), Miše Pengov (Satisfaction, 1970), Milene Usenik (Črtni kontrast,1975; Naročje I, 1975; Del in celota I, 1975) ter sklope risb skupine OHO/Marka Pogačnika iz let 1967 in 1968 - Dan, Tinza, Svetloba dneva, Kaj Romeo in Julija delata z broško, Noži, serija nalepk za vžigalične škatlice.

Popart med Vzhodom in Zahodom
Pod naslovom Ludwig Goes Pop + The East Side Story mednarodno epizodo poparta dopolnjuje z vpogledom v lokalni kontekst. Obenem ponuja možnost primerjave ameriškega gibanja, ki se je sredi petdesetih let 20. stoletja distanciralo od prevladujočega abstraktnega ekspresionizma in se zateklo k lahko prepoznavnim in berljivim podobam iz potrošniškega sveta, z zahodno in vzhodnoevropskimi deli, ki so nastajala v različnih političnih, družbenih in umetniških pogojih in razmerah.

Zbirka zakoncev Ludwig, ena najpomembnejših zbirk poparta, je razdeljena po različnih muzejih po svetu. Obsega vse najvidnejše predstavnike umetniškega gibanja, od ameriških ikon, kot so Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg, Andy Warhol, Tom Wesselmann, do ključnih evropskih predstavnikov te umetnostne smeri Petra Blaka, Richarda Hamiltona, Davida Hockneyja in Mimma Rotelle. Lani je bila razstava na ogled v Ludwig Museumu v Kölnu, letos pa se je preselila tudi v dunajski MUMOK.