Mojca Krajnc, Sanje, 2012, 50 x 70 cm, risba in giclée fine art print. Foto: Galerija Lek
Mojca Krajnc, Sanje, 2012, 50 x 70 cm, risba in giclée fine art print. Foto: Galerija Lek
Mojca Krajnc
Mojca Krajnc, El jefe, 2018, 70 x 50 cm, risba in giclée fine art print. Foto: Galerija Lek
Mojca Krajnc, Prijateljice
Mojca Krajnc, Prijateljice, 2018, 70 x 50 cm, risba in giclée fine art print. Foto: Galerija Lek

Svoj slikovit in izjemno živahen likovni svet, kot ga opiše kustos in umetnostni zgodovinar Iztok Premrov, Mojca Krajnc trenutno razstavlja v Galeriji Lek v Ljubljani. Njene barvite človeške figure pred monokromnim ali pa s cvetličnim ornamentom prekritim ozadjem so kot podobe, ki se sprehajajo nekje med modnimi oglasi in popestetiko pop arta. Umetnica tudi pove, da so v umetnosti njeni vzorniki modernisti, njihovo prečiščeno govorico pa združuje z utripom modnega sveta, ki jo privlači. "Ob njenih likih imamo pogosto občutek, da se srečujemo z modeli, ki svet osvajajo z lepoto, mladostjo in smelim pogledom, drzno usmerjenim v gledalca. Upodobljeni liki pa imajo tudi izrazite portretne značilnosti, zato jih povsem razumljivo sprejmemo kot portrete, ustvarjene v umetničinem značilnem slogu," je v besedilu ob razstavi zapisal Premrov.

Med figurami sicer prevladujejo ženski liki, v zadnjem času pa je tem začela dodajati tudi moške. Pogosto jih obda ali postavi pred bogato cvetlično ozadje in druge vzorce. Kot zapiše Premrov, je ena njenih značilnosti tanka, komaj zaznavna obrisna risba, ki spremlja poteze obraza. Vse te njene različne figuralne teme so izrazito barvno razgibane in sproščene. Prav risba je po njenih besedah tisto osnovno izhodišče slik umetnice, zanjo tako pomembna kot za človeka dihanje. "Za vsak nov korak v ustvarjanju se odloči na podlagi osnovne skice, temeljne priprave za posamezno likovno delo. Čeprav je končna podoba njenih likovnih del večinoma v digitalni obliki, izvirajo iz risarskih korenin. Ustvarjanje digitalnih zvrsti likovne umetnosti, s katerimi se slikarka torej največkrat izraža, jo samo po sebi vleče v eksperimentiranje z dvema osnovnima ciljema: najti uporabno oblikovalsko rešitev oziroma doseči učinkovit umetniško izrazni izdelek," beremo v razstavni zloženki, ki jo podpisuje Premrov.

Umetnica poskuša z različnimi modnimi dodatki še poudariti ta svoja nagnjenja do svojevrstne krasilnosti in ob tem je ne skrbi, ali so njena dela zaradi tega dopadljiva. Želi izraziti svoje dobronamerne podobe sveta in s tem obogatiti svoje likovno izrazoslovje. "Hoče biti sodobna in predana duhu današnjega časa, ne spregleda pa, da se je v današnjem svetu izredno težko potrjevati in uspevati."

Mojca Krajnc (1978) je leta 2005 po končanem študiju na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru dobila naziv profesorica likovne umetnosti. Kot samozaposlena v kulturi se ukvarja s slikarstvom, grafiko in grafičnim oblikovanjem, ilustracijo ter fotografijo. Avtorica z ilustracijami opremlja vrsto slovenskih revij od Elle do Grazie, njene podobe pa spremljajo tudi vrsto knjižnih izdaj. Leta 2014 je zmagala na natečaju za promocijo nove podobe prenovljene Cocte.