Na razstavi Polja rdečega maka bodo na ogled dela osemnajstih fotografov in umetnikov, ki so obravnavali različne poglede na obdobje velike vojne ter soočili preteklost in sedanjost. Fotografija Lare Ciarabellini Silentium. Foto: Polja rdečega maka/CD
Na razstavi Polja rdečega maka bodo na ogled dela osemnajstih fotografov in umetnikov, ki so obravnavali različne poglede na obdobje velike vojne ter soočili preteklost in sedanjost. Fotografija Lare Ciarabellini Silentium. Foto: Polja rdečega maka/CD
false
Projekt obravnava tudi vlogo fotografije v zgodnjem 20. stoletju, ko se je razvila zračna fotografija in vzpostavljalo fotoreporterstvo. Razstava Iz zraka, ki je nastala v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, obravnava razvoj zračne ali izvidniške aerofotografije v njenem pionirskem obdobju prve svetovne vojne in predstavlja izbor fotografij izvidniških pilotov in fotografov Janka Vertina in Rudolfa Benna Hammerlitza ter posamezne aerofotografije neznanih avtorjev, ki bodo prvič predstavljene širši javnosti. Foto: Polja rdečega maka/CD

Drevi se ob 20. uri v Prvem preddverju Cankarjevega doma odpira razstava Polja rdečega maka – velika vojna v odsevu sodobne fotografije z deli osemnajstih fotografov in umetnikov. V četrtek, 15. oktobra, pa bo v Photonu – Centru za sodobno fotografijo popoldne potekal simpozij, temu bo ob 20. uri sledilo odprtje zgodovinske razstave, ki obravnava razvoj zračne fotografije v njenem pionirskem obdobju prve svetovne vojne.
Dolgoročne posledice velike vojne
Razstava Polja rdečega maka je premiera mednarodnega projekta, posvečenega sodobnemu pogledu na prvo svetovno vojno. Raziskuje predvsem razloge in posledice vojne ter njene daljnosežne družbene implikacije. Sodelujoči umetniki in kuratorji bodo predstavili različne poglede na to turbulentno obdobje ter izrisali vzporednice med preteklostjo in sedanjostjo, predvsem skozi fotografski medij in videomedij.
Zračna fotografija v pionirskem obdobju prve svetovne vojne
Projekt hkrati obravnava vlogo fotografije v zgodnjem 20. stoletju, ko se je razvila zračna fotografija in uveljavljalo fotoreporterstvo, in danes, ko so v digitalni dobi ponovno aktualna vprašanja o cenzuri, nadzoru in propagandi.
Razstava Iz zraka je nastala v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in obravnava razvoj zračne ali izvidniške aerofotografije v njenem pionirskem obdobju prve svetovne vojne. Na razstavi bodo predstavljeni izbor fotografij izvidniških pilotov in fotografov Janka Vertina in Rudolfa Benna Hammerlitza ter posamezne aerofotografije neznanih avtorjev, ki bodo prvič predstavljene širši javnosti.
Potujoča skupinska razstava Polja rdečega maka, ki bo na ogled v Cankarjevem domu, je del širšega projekta, ki bo po premieri v Ljubljani predstavljen v Bratislavi, Budimpešti, na Dunaju, v Pragi in Slupsku. Spremljala ga bosta še mednarodni simpozij v galeriji Photon in projekcija dokumentarnih filmov na temo prve svetovne vojne iz različnih držav srednje Evrope.