Medtem ko obisk šolskih skupin upada, raste število tistih staršev, ki želijo otroke sami popeljati v Prešernovo rojstno hišo in jim predstaviti čas pesnikovega življenja. Foto: BoBo
Medtem ko obisk šolskih skupin upada, raste število tistih staršev, ki želijo otroke sami popeljati v Prešernovo rojstno hišo in jim predstaviti čas pesnikovega življenja. Foto: BoBo
tavčar
Ob novi stalni razstavi o Tavčarju, ki so jo letos odprli na Loškem gradu, pripravljajo tudi programe za predstavitev pisatelja na nešolski način.
Čebelarski muzej
V Muzejih radovljiške občine si tujci razstave ogledujejo bolj individualno. Hkrati so postali zahtevnejši, posebej so jim zanimivi interaktivni programi, kot sta na primer izdelava sveč v čebelarskem muzeju ali kovanje v kroparskem vigenjcu. Foto: Čebelarski muzej

Muzeji so tudi zato močno znižali cene vstopnic, saj je po mnenju muzealcev v času krize vsem dostopna kultura še pomembnejša.

Iz Prekmurja v Vrbo za 20 evrov
Direktorica Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Maja Zupan je pojasnila, da opažajo upad števila otrok znotraj šolskih skupin, ki si pridejo ogledat rojstno hišo pesnika Franceta Prešerna ali drugih hiš znamenitih Slovencev iz vasi pod Stolom.

"Delno je za to verjetno kriva tudi gospodarska kriza, saj nekateri starši ne zmorejo več plačevati izletov svojih otrok, predvsem če so iz bolj oddaljenih krajev," pravi Zupanova. Kot primer je navedla, da lahko izlet v Vrbo za otroka iz Prekmurja stane tudi 20 evrov, čeprav je cena vstopnin minimalna. Za Prešernovo rojstno hišo pri obisku v skupini znaša le 1,7 evra in je ena najnižjih v Sloveniji.

Prilagajanje učnim načrtom
Čim bolj dostopni za obiskovalce želijo biti tudi v Gorenjskem muzeju, kjer so cene vstopnic zgolj še simbolne, muzej pa omogoča izvajanje muzejskih delavnic kar na šolah, s čimer se izognejo stroškom prevoza šolarjev. Čim več šol skušajo sicer v Gorenjski muzej privabiti s ponudbo, ki je skladna s šolskim načrtom. Tako je s programom Prešernove hiše v Kranju, pa tudi z novo stalno razstavo Prelepa Gorenjska.

Podobno se skušajo šolam čim bolj približati tudi v Loškem muzeju, tako da spremljajo ter se prilagajajo učnim načrtom in temam mature. V Loškem muzeju jim gre na roko to, da je pisatelj Ivan Tavčar zelo vpet v učni načrt.

Kultura kot protiutež realnim težavam
Podoben upad obiska šolarjev opažajo tudi v Gornjesavskem muzeju, njegova direktorica Irena Lačen Benedičič pa pravi, da cene izletov zaradi višjih potnih stroškov naraščajo in šole otroke raje vozijo v bližnje kraje. Boljši obisk pa opažajo v železarskem muzeju na Stari Savi, kjer pripravljajo veliko promocijskih brezplačnih in cenovno ugodnih ogledov. "Zavedamo se, da je v situaciji, v kakršni je država, kultura še kako pomembna, saj ljudje potrebujejo protiutež realnim težavam, s katerimi se srečujejo vsak dan," je poudarila Benedičičeva.

Tudi direktorica Muzejev radovljiške občine Verena Štekar Vidic je lahko z letošnjim obiskom zadovoljna. Dodala je, da so tako tudi šole njihove muzeje že zgodaj vključevale v programe svojih izletov in ekskurzij in to se odraža še danes. Dober obisk opažajo tudi pri individualnih gostih iz tujine, saj številni v Radovljico prispejo z bližnjega Bleda. Vendar turisti ne prihajajo več tako kot pred osamosvojitvijo, ko se je na dan zvrstilo več avtobusov organizatorjev turističnih potovanj.